Militaire Willems-orde Premium Corner

Roy de Ruiter: heldhaftig, maar niet roekeloos

21 augustus 2018

De samenleving snakt naar heldenmoed. Maar Defensie rolt van incident naar schandaal, naar rechtszaak. De nieuwe nationale held, Roy de Ruiter, is géén veiligekeusveteraan. Wat de Apachevlieger echt deed bij Kapcha As.

Majoor-vlieger Roy de Ruiter is de nieuwe nationale held. Vrijdag 31 augustus slaat koning Willem-Alexander de 37-jarige op het Binnenhof met de rechterhand op zijn linkerschouder en is hij ridder.

De Militaire Willems-Orde bestaat sinds 1815. In de negentiende eeuw werden zesduizend veteranen en burgers gedecoreerd. Na de Tweede Wereldoorlog kregen tientallen verzetshelden en militairen de medaille. Vanaf 1955 werd het stil. De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede en daarin konden militairen geen dapperheid tonen.

Dat werd anders halverwege de jaren negentig met vredesmissies in de burgeroorlog op de Balkan. Militairen toonden heldenmoed, maar de Willems-Orde was niet opportuun. Srebrenica overschaduwde alles.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
2018
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.