smartlap Premium Corner

Verslaafd aan succes: Riny Schreijenberg

Door Nikki Sterkenburg - 10 augustus 2018

Als veertienjarig trompettistje had Riny ‘Marty’ Schreijenberg (64) al volop hits. Later werd de ontdekker van Frans Bauer pionier van de volksmuziek. Tijd voor een biografie

Riny Schreijenberg vindt het nog altijd bijzonder dat hij ’s avonds door Amsterdam kan lopen en uit twintig verschillende kroegen zíjn muziek hoort schallen. ‘Dat is toch gaaf? Dat je in je leven zo een stempel kunt zetten?’ buldert hij. ‘Ik ben verslaafd aan succes. Ik vind succes zo geweldig.’
Dat laatste heeft hij zeker diverse malen bewezen. Als trompettist, als componist van vele Nederlandstalige hits, en bovenal als de geestelijk vader van het succes van volkszanger Frans Bauer. Maar hij raakte zijn verdiende miljoenen ook kwijt door een juridische fout, waardoor een vervroegd pen­sioen er niet inzat.

Na magere jaren heeft hij inmiddels met zijn vrouw een succesvol videoproductiebedrijf. Want wie van een stotterende woonwagen­bewoner een nationale volksheld kan maken, kan eigenlijk alles verkopen. ‘Je moet bij de ontvanger de juiste snaar raken. Eigenlijk doe ik nu precies hetzelfde als wat ik met Frans Bauer deed: het gaat om horen, zien en voelen. Alles kan een succes worden, álles. Als je er maar energie in stopt.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.