Amsterdam

Gemeente wist jarenlang niet wat jihadronselaars uitspookten

02 augustus 2018

De Amsterdamse gemeente heeft jarenlang geen idee gehad van de activiteiten van twee jihadronselaars. De politie wilde niet dat de twee werden opgenomen in een anti-radicaliseringsprogramma. Dit zou een politieonderzoek in de weg zitten.

Dat meldt NRC op basis van vertrouwelijke documenten. Het gaat om de 32-jarige bekeerling Keith R. en de Marokkaanse Amsterdammer Aziz O..

R. verspreidt al jaren online propaganda voor terreurbeweging IS. Daarnaast organiseert hij jeugdactiviteiten in de El Tawheedmoskee in Amsterdam-West. O. was lid van het bestuur van de Amsterdamse Arrayan-moskee. De twee staan in contact met een aantal jihadistische figuren uit de Randstad.

Lees ook de column Nikki Sterkenburg: Niemand kijkt nog op van processen tegen jihadisten

Ambtenaren slaan alarm

Op 17 juli 2017 trekken ambtenaren van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Amsterdam aan de bel. Zij schrijven toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan dat zowel R. als O. niet zijn benaderd voor de zogeheten radicaliseringsaanpak, waarin gemeente, politie en justitie samenwerken om (vermeende) jihadisten tot inkeer te brengen. R. en O. worden ontzien wegens een politie-onderzoek, dat steeds maar geen resultaten oplevert. Die situatie vinden de ambtenaren en de inmiddels ingeschakelde anti-terrorismecoördinator NCTV onwenselijk, omdat de twee gelden als vermeende ‘ronselaars’ die ‘zeer nadrukkelijk invloed hebben’ op hun omgeving, onder wie kinderen. Maar doordat hun zaken al jaren ‘on hold’ staan, heeft de gemeente ‘geen informatiepositie’ over hen.

Na de waarschuwing van de ambtenaren konden de twee opeens wel in de radicaliseringsaanpak worden opgenomen. Er liep geen onderzoek meer, maar de politie had dit nooit laten weten.

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) kondigt een nieuw onderzoek aan naar de zaak. Gemeente, politie en justitie gaan samen de besluitvorming rond ‘een aantal cases nauwkeurig reconstrueren’, laat haar woordvoerder weten. ‘Mocht daaruit blijken dat de samenwerking beter kan, dan neemt de driehoek de nodige maatregelen.’ Ook laat Halsema onderzoek doen naar wie de documenten naar de media heeft gelekt.

Lees ook: Een portret van Hofstadgroepbroeders Jason en Jermaine Walters

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.