Overlast

Podcast: hebben hangjongeren recht op privacy?

Door Fleur Verbeek - 22 augustus 2018

Door de Facebookgegevens van tientallen jongeren in kaart te brengen, heeft de gemeente Amsterdam de regels overtreden. Het gaat om jongeren die ernstige overlast veroorzaken in de stadsdelen Zuidoost en Noord.

De jongeren bedreigen bewoners, plegen overvallen en stichten geregeld brand. De gemeente besloot daarom op Facebook te onderzoeken met wie zij in contact staan en waarover ze praten. Dat is tegen de eigen regels en een aantal wetten. Ook werd de gemeenteraad niet juist over de gang van zaken geïnformeerd.

De omgekeerde wereld, vindt misdaadjournalist Gerlof Leistra. De gemeente moet deze raddraaiers kunnen aanpakken. In een nieuwe podcast van Elsevier Weekblad bespreekt hij met Vincent Andriessen hoe de bescherming van privacy veel te ver is doorgeslagen. Beluister hem nu:

Meer lezen van Gerlof Leistra? U vindt al zijn artikelen hier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.