Rotterdam

School ontspoort: drugsdealen en seks op toilet

09 augustus 2018

Op een van de schoollocaties van het gezamenlijk onderwijs van Zadkine en Albeda in Rotterdam is het een grote chaos. Er wordt gedeald in de school en een geliefde bezigheid tussendoor is seks op de toiletten, vertellen klokkenluiders.

Dat meldt De Telegraaf donderdag. Leefbaar Rotterdam eist dat er orde op zaken wordt gesteld. Vandaag dient raadslid Jari Esbeukman schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. Hij zegt dat het op de locatie in stadsdeel Prins Alexander ‘bij de beesten af is’.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Het hardnekkige misverstand over de vrijheid van onderwijs

Zo weigert volgens klokkenluiders een deel van het personeel les te geven omdat het de leerlingen niet aankan. Sommige andere leraren boeken een klaslokaal, maar komen niet opdagen; weer anderen pokeren met elkaar onder werktijd.

Leerlingen weigeren naar het klaslokaal te komen

Het probleem is een groep leerlingen die alle regels naast zich neer hebben gelegd en doen waar ze zin in hebben. Er wordt ook niet bijgehouden wie er wel en niet zijn. Er wordt absentiefraude gepleegd, aldus de klokkenluiders. Esbeukman wil daarom dat de wethouder onderzoek gaat doen naar de afwezigheidsregistratie.

Ondanks een grote groep beveiligers, vijftien volgens het raadslid, is het een puinhoop. ‘Leerlingen houden gewoon hun petje op, zitten met de benen op tafel. Leraren geven les in de kantine omdat de leerlingen weigeren naar het lokaal te komen, het is één grote kolerezooi,’ zegt het raadslid.

Lees ook: Waarom laatbloeiers en kinderen uit lagere milieus de weg omhoog van vmbo naar havo niet vinden

Geen idee wie er binnenkomen

Volgens klokkenluiders wordt er veelvuldig gedeald in de school en ‘lopen leerlingen met zakken van een fastfoodketen rond’, waar geen eten in zit. Voor de ingang wordt geblowd, tegen het rookverbod in, en een geliefde bezigheid tussendoor is seks op de toiletten. Er is geen controle op wie binnenkomt en wie niet. ‘Er zijn schoolpassen, maar als die kwijt zijn, krijg je een nieuwe en die is anoniem,’ zegt het raadslid.

Wat zijn de beste scholen van Nederland? Bekijk het hier

De gemeente heeft weinig middelen om in te grijpen. Daarvoor is de Onderwijsinspectie verantwoordelijk. Die is al eens langs geweest, maar kondigde het bezoek vooraf aan. Esbeukman wil van verantwoordelijk wethouder Said Kasmi niet alleen weten of hij op de hoogte is van de ellende op de school, maar ook wat hij eraan kan en wil doen. Ook wil hij weten of het op andere mbo-opleidingen in de stad ook een puinhoop is.

De gezamenlijke onderwijsinstelling stelt in een reactie niet op de hoogte te zijn van de problemen, maar zal de zaak wel in onderzoek nemen.

Klik hier om alle scholen te vergelijken: vmbo, havo en vwo

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.