Sporenonderzoek Premium Corner

Veroordeling in zaak-Nicky Verstappen vergt meer dan DNA-hit

Door Gerlof Leistra - 28 augustus 2018

Het verhoor van de in Spanje opgepakte verdachte van de dood in 1998 van Nicky Verstappen wordt cruciaal. Zonder een bekentenis zal de ware toedracht altijd een mysterie blijven.

De klopjacht met behulp van burgers en media op de verdachte van de dood in 1998 van de elfjarige Nicky Verstappen leek een wanhoopspoging, maar heeft verrassend snel resultaat gehad. Een veroordeling zit er echter niet in, als de 55-jarige verdachte Jos Brech, zondag aangehouden in Spanje, niet bekent.

Brech kwam als verdachte in beeld na een DNA-match, maar zo’n match is slechts het begin van een onderzoek. Voor de speurneuzen in witte jassen van het Nederlands Forensisch Instituut is dat een ijzeren wet. Een volledige overeenkomst tussen twee DNA-profielen is niet genoeg voor een veroordeling: er kan een andere verklaring zijn voor de aanwezigheid van DNA.

Dat politie en justitie op woensdag 22 augustus spraken van een doorbraak in het onderzoek is begrijpelijk. Op een persconferentie werden naam en foto van Brech publiek gemaakt. Zijn DNA komt overeen met ‘verdachte sporen’ op Nicky’s kleren. Het gaat niet om sperma, maar om greepsporen. Hoofdofficier van justitie Jan Eland: ‘We zijn een stuk dichter bij de waarheid. De verdachte sporen die we hebben, liegen niet, maar vertellen niet het hele verhaal.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.