Misdaad

Weer explosief: wat is er aan de hand in Amsterdam?

16 augustus 2018

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosief aangetroffen in Amsterdam, dit keer midden in het centrum. Het is het vierde incident met een explosief in de hoofdstad in korte tijd.

Het voorwerp is gevonden voor patatzaak Vleminckx in de Voetboogstraat. Die en omliggende straten zijn enkele uren afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief meegenomen en de afzettingen zijn omstreeks 3.15 uur opgeheven.

Op Twitter laat de politie weten dat zij zoekt naar getuigen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Schietpartijen en de vondst van explosieven zijn de laatste dagen aan de orde van de dag in Amsterdam. Vooral in de Johan Huizingalaan in de wijk Slotervaart, waar één explosief ook afging. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de zaken. Er zijn vooralsnog geen arrestaties verricht.

De politie heeft nog geen idee wie er achter de geweldsincidenten zit. Het Parool meldde eerder dat in het criminele circuit het gerucht gaat dat een conflict is ontstaan over gestolen drugs. De politie kan dat verhaal niet bevestigen.

Politie heeft mobiele politiepost ingericht

Gisteren besloot de politie om een mobiele post in te richten in de Johan Huizingalaan. Ze hoopt hiermee toekomstige incidenten te voorkomen en dat buurtbewoners de politie van tips gaan voorzien. Hoelang de politiebus in de straat blijft staan en of de post 24 uur per dag is bemand, kon een woordvoerder niet zeggen.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema sprak woensdagmiddag met politie, bewoners van de Johan Huizingalaan en mensen die iets hebben gehoord. ‘Die mensen zijn flink geschrokken,’ zegt haar woordvoerder.

‘Dit is een heel rustige, gemengde wijk waar kinderen wonen, ouderen wonen,’ zei de burgemeester over haar bezoek. ‘En ja, dan is het zeer onplezierig als er ’s nachts kogels rondvliegen.’ Halsema besloot dat er per direct cameratoezicht in de straat komt. Gisteravond was er een bijeenkomst voor buurtbewoners.

Overzicht van de incidenten tot nu toe

  1. In de nacht van zaterdag op zondag wordt een interieurzaak beschoten op de Johan Huizingalaan. De zij-ingang wordt hierbij onder vuur genomen.
  2. Op dinsdagochtend wordt een granaat gevonden in de Jan Everstenstraat. Die hangt aan de deurklink van de nog te openen lunchroom Tropicana.
  3. Diezelfde ochtend is schoonmaakbedrijf HBS op de Johan Huizingalaan doelwit. Op het pand worden tientallen schoten gelost en aan de achterkant wordt een handgranaat achtergelaten, die niet afgaat. Halsema besluit het bedrijf voor onbepaalde tijd te sluiten. Ze vreest ‘een ernstig gevaar voor de openbare orde’, zo staat in het sluitingsbevel.
  4. Bij de voordeur van het Marokkaans-Javaanse restaurant Marovaan aan de Johan Huizingalaan gaat in nacht van dinsdag op woensdag rond 01.50 uur een explosief af. Door de klap knapt het glas in de dichtstbijzijnde bushalte, wat leidt tot een enorme ravage. Niemand raakt gewond. De halte wordt veel gebruikt door bewoners die de nachtbus nemen om naar hun werk op Schiphol te gaan.

  5. De vondst van een explosief bij patatzaak Vleminckx is het laatste incident.

Het Parool meldde woensdag dat het schoonmaakbedrijf op naam staat van een 36-jarige Marokkaanse Amsterdammer die eigenaar is van een flink aantal panden in de getroffen wijken, waaronder diverse panden in de Johan Huizingalaan. In één van zijn panden zit Tanjab Holding, eigenaar van lunchroom Tropicana in de Jan Evertsenstraat waar een handgranaat werd gevonden.

De actie is mogelijk ook een waarschuwing voor het stadsbestuur. De eigenaar van restaurant de Marovaan is Kaoutar Baâdoud, dochter van ex-stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West Achmed Baâdoud. Achmed Baâdoud is tegenwoordig adviseur van de Amsterdamse brandweer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.