Den Haag

Hoongelach en harde woorden: dag één van de Algemene Beschouwingen

19 september 2018

Harde woorden tussen de coalitiepartijen over een ‘Deens voorstel’ van Klaas Dijkhoff (VVD). Geert Wilders (PVV) lanceert een wetsvoorstel tot verbod op islamitische uitingen en pleegt een persoonlijke aanval op Alexander Pechtold (D66).

De toon van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer was woensdagmorgen bij vlagen scherp en verbitterd. ‘Daar gaan wij dwars voorliggen,’ dreigde Pechtold (D66) toen coalitiegenoot Dijkhoff (VVD) zijn ‘postcodeplan’ onder woorden had gebracht. De VVD-fractieleider ziet veel in een Deens voorstel om de misdaad in probleemwijken zwaarder te bestraffen.

Pechtold vindt een extra zware strafmaat in zulke wijken discriminerend. Ook Sybrand Buma (CDA) voelt er niks voor. ‘Je kunt niet doen of een jihad-ronselaar in Amstelveen minder erg is dan een ronselaar in Amsterdam-West.’

Lees ook dit interview met Klaas Dijkhoff: ‘Je wilt dat mensen zelf de verantwoordelijkheid voelen.’

‘Illusie dat strafmaat overal gelijk is’

Dijkhoff hield vol dat het mogelijk is delicten gepleegd in probleemwijken harder te straffen dan elders in het land. ‘Als een hulpverlener tijdens zijn werk in mekaar wordt geslagen, is de straf ook veel zwaarder dan wanneer diezelfde man in mekaar wordt geslagen terwijl hij in burgerkleren boodschappen gaat doen. Het is een illusie te denken dat de strafmaat overal en altijd gelijk is.’

Het linkse deel van de oppositie deed het voorstel van Dijkhoff af als een proefballonnetje en ‘klassenjustitie’. Geert Wilders (PVV) zag er wel wat in, maar wilde de oorzaken van het probleem pakken door de immigratie te beperken. In een kennelijke verwijzing naar de zakelijke praktijken van oud-VVD-voorzitter Henry Keizer, VVD-Kamerlid Wybren van Haga en de top van de ING-bank, wilden Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP)  weten of de strafverzwaring ook moest gelden in ‘probleemwijken als de Amsterdamse Zuidas, waar zoals algemeen bekend, volop wordt gefraudeerd’.

Dijkhoff wilde consequent zijn: ‘Dat ligt eraan wáár die delicten worden gepleegd.’ Hoongelach was zijn deel. Vrijdag moet blijken of het kabinet nader onderzoek wil doen naar nut en haalbaarheid van Dijkhoffs voorstel.

Wilders wil verbod op alle islamitische uitingen

Wilders kondigde een wetsvoorstel aan om ‘alle islamitische uitingen’ te verbieden. Later specificeerde hij dat als een verbod op islamitische scholen, moskeeën, de Koran en gezichtsbedekkende kleding als de burqa en de niqab.

Toen Pechtold hem van repliek diende, koos Wilders voor een aanval op de persoon: ‘U had het kennelijk te druk met bezigheden in Meppel.’ Iedereen begreep dat Wilders een toespeling maakte op een ex-vriendin die in een roddelblad zei dat Pechtold haar tot abortus dwong.

Pechtold reageerde gebeten: ‘We hebben vaak gedebatteerd, maar dit keer overschrijdt u de grens van het persoonlijke.’ Wilders herinnerde Pechtold aan de ophef die in 2010 ontstond over wangedrag van enkele PVV-Kamerleden. ‘U lanceerde toen een gedragscode voor het privéleven van PVV’ers. U bent een hypocriet, meneertje Pechtold.’

Buma (CDA) drong aan op ordentelijk debatteren. ‘Dit debat wordt op scholen uitgezonden.’

Dijkhoff wil de barbecue zonder pijnscheut kunnen aansteken

In navolging van de bevolkingsdeskundigen Jan van de Beek en Jan Latten vorige week in Elsevier Weekblad pleitte Dijkhoff voor een nieuwe commissie-Muntendam, die in de jaren zeventig adviseerde over de wenselijke omvang van de bevolking. ‘Het was de tijd van de geboortepolitiek. Nu is het de tijd van de immigratiepolitiek,’ zei Dijkhoff. ‘We moeten het beleid funderen op feiten en cijfers. Niet op een vaag idee dat we in 2060 een bevolkingsomvang hebben ergens tussen 16 en 20 miljoen.’

Dijkhoff waarschuwde het kabinet dat de rekening van het milieubeleid ‘schappelijk’ moet blijven. ‘We moeten onze economie niet kapot vergroenen. Als andere landen dan niks doen en wij wel, zijn we gek.’ Dijkhoff zei dat hij zich niet door de overheid wilde laten voorschrijven ‘of ik mag douchen en of ik op vakantie ga’. En verder: ‘Ik wil geen pijnscheut van zondigheid als ik ’s zaterdags mijn barbecue aansteek.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.