Luchtvaart

KLM-baas Pieter Elbers verwerpt ‘zure’ tickettaks

26 september 2018

KLM-baas Pieter Elbers verwerpt de tickettaks die het kabinet Rutte wil invoeren. De tickettaks zal de KLM hard raken en de omschakeling naar een duurzame economie bemoeilijken, zegt Elbers in een interview met Elsevier Weekblad.

‘Weg van de groene dogma’s’ luidt de noodkreet van Elbers. Hij verwerpt de ‘platte belasting’ op vliegkaartjes. Het kabinet wil hiermee over ruim een jaar de uitstoot van CO2 gaan beperken en 200 miljoen euro per jaar binnenhalen. Elbers verwijt het kabinet ‘toeslag op toeslag en heffing op heffing te stapelen’.

VVD-premier Mark Rutte herhaalde vorige week dat er een ticketbelasting komt. Elbers zegt dat de taks KLM ‘hard zal raken’ en geen milieuwinst zal opleveren. En dat ‘alleen maar omdat het leuk staat in politieke programma’s.’

Haagse plannen zijn dolkstoot

Elbers herinnert aan de zware jaren die KLM achter de rug heeft. De Haagse plannen voelen als een dolkstoot: ‘Het personeel bracht zware offers. Nu probeert Den Haag onze concurrentiepositie te verslechteren met zo’n tickettaks. Dat is het zure eraan.’

Juist voor de ‘transitie naar een duurzame economie’ is de luchtvaart onmisbaar, stelt hij. ‘Schakel je over van oude industrie naar nieuwe bedrijvigheid, dan gaat het om je vestigingsbeleid.’ Dan is het ‘cruciaal dat je vanaf Schiphol alle bestemmingen in Europa snel kunt bereiken en dat de KLM dagelijks op bijvoorbeeld acht bestemmingen in China vliegt’.

Elbers vraagt de politieke partijen begrip te tonen voor de ‘kwetsbaarheid’ van KLM. ‘Ik heb op Schiphol gewoon meer slots nodig’ – meer starts en landingen. Elbers: ‘Er is wel eens gewaarschuwd: “Het rijke bezit van het KLM-netwerk is voor Nederland niet vanzelfsprekend.” Dat onderschrijf ik.’

Elbers voorziet overigens geen breuk tussen Nederland en KLM. ‘Het blauwe gevoel is groot.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.