Europese Unie Premium Corner

Ruttes flirt met Macron: vinden ze elkaar na Brexit?

Door Jelte Wiersma - 20 september 2018

Premier Rutte zoekt nieuwe Europese partner voor na Brexit. De Franse president Emmanuel Macron wil meer macht in Brussel. Vinden ze elkaar?

Nederland is het altijd met de Britten eens en doet wat de Duitsers willen. Zo luidt een Brusselse wijsheid. Nu de Britten op weg zijn naar de uitgang van de Europese Unie (EU) zoekt premier Mark Rutte (VVD) nadrukkelijk een nieuwe plaats voor Nederland in het Europese krachtenveld.

Rutte smeedde dit jaar al een alliantie met zeven liberale Noord-Europese landen die sceptisch zijn over ongebreidelde integratie van de EU-lidstaten. Dezer dagen probeert Rutte ook met de Franse president Emmanuel Macron een akkoord te bereiken om samen op te trekken bij de verkiezingen van het Europees Parlement in 2019. Slaagt Rutte, dan weekt hij Nederland enigszins los van het Duitsland van Angela Merkel.

Duitse regering vraagt bijna altijd goedkeuring aan Franse regering

In de Europese Unie gebeurt niets als Duitsland het niet wil, aldus de Britse oud-ambassadeur in Berlijn Paul Lever in zijn boek Berlin Rules. Maar daar moet bij worden vermeld dat de Duitse regering, voordat zij beslist, bijna altijd goedkeuring vraagt aan de Franse regering. Net als bij een echtpaar: de man beslist, nadat hij zijn vrouw heeft geraadpleegd. Dan weet je wel wie de macht heeft.

Nederland is, zeker sinds de invoering van de euro en meer specifiek sinds de economische en de eurocrisis, volledig vergroeid met Duitsland. De Frankfurter All­gemeine Zeitung concludeerde al tijdens de crisis dat Nederland de laatste vriend van Duitsland was. De aanstaande Brexit degradeert Nederland definitief tot politieke provincie van de Bondsrepubliek.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.