Stelling van de dag

‘Kerkasiel is ondermijning van de rechtsstaat…’

Door Webredactie - 31 oktober 2018

In een oproep aan staatssecretaris van Vreemdelingenzaken Mark Harbers (VVD) vragen 75 gemeenten om een oplossing voor de naar schatting 400 kinderen die ruim vijf jaar in Nederland verblijven en voor wie uitzetting dreigt.

Dat meldt dagblad Trouw woensdag. De directe aanleiding voor de oproep is het Armeense gezin Tamrazyan. De 21-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker Hayarpi Tamrazyan zou volgens de geldende regels moeten worden uitgezet naar Armenië maar krijgt nu met haar familie kerkasiel in Den Haag.

Opvallend is dat in driekwart van de gemeenten die de oproep steunen het CDA instemde met een motie tot de oproep aan Harbers. Daarmee gaat de partij lijnrecht in tegen het landelijke beleid.

Lees ook het commentaar van Gertjan van Schoonhoven terug over Lili en Howick: Asielbeleid bepaald door onderbuik verliest draagvlak

‘Gemeenten zitten met concrete gezinnen en onrust in de samenleving,’ verdedigt CDA-fractievoorzitter Wim van der Kruijff uit Dordrecht zijn steun voor de oproep. ‘Een verblijfsvergunning voor hen moet kunnen, ze hebben een huis, zitten hier op school, ze zijn feitelijk ingeburgerd.’

In feite voorkomt de kerk in Den Haag dat het recht zijn beloop kan hebben en de familie Tamrazyan kan worden uitgezet, schreef Gerry van der List vorige week. 

In september verleende Harbers de Armeense kinderen Lili en Howick op het laatste moment een verblijfsvergunning, hoewel ze volgens de rechter dienden te worden uitgezet. Hun moeder werkte de uitzetting jarenlang tegen. Critici vreesden dat dit een verkeerd precedent zou scheppen.

Wat vindt u? Hebben gemeenten gelijk en heeft Den Haag onvoldoende oog voor de maatschappelijke onrust die uitzetting lokaal teweegbrengt? Of werken deze kerken en gemeenten die hen de hand boven het hoofd houden actief mee aan ondermijning van de rechtsstaat? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.