D66 Premium Corner

Wie van de ‘nieuwe generatie’ volgt Pechtold op?

Door Eric Vrijsen - 06 oktober 2018

Alexander Pechtold (52) vertrok als D66-leider met een bij vlagen emotionele toespraak over de ongekende hardheid van de hedendaagse politieke cultuur. Pechtold ontkent dat hij opstapt wegens de publiciteit over zijn privéleven van de afgelopen maanden.

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart nam Pechtold – in overleg met zijn jonge kinderen – de beslissing om op te stappen. Dit scenario wordt bevestigd door een serie interviews die hij met maandblad Vrij Nederland had over zijn naderende afscheid. De eerste berichten over Pechtolds privéleven in de roddelbladen dateren overigens al van eerder: december 2017.

Lees ook dit coververhaal uit februari: Het drammen van D66Cover Elsevier Weekblad 06

Pechtold lichtte zaterdagmorgen 6 oktober de 18 overige leden van zijn fractie in over zijn toespraak op het partijcongres in Den Bosch, waar hij constateerde: ‘Na twaalf en een half jaar is het mooi geweest.’

Tussenpaus of nieuwe generatie

Dinsdag kiest de D66-fractie een nieuwe voorzitter. Dat kan een tussenpaus zijn, maar ook het nieuwe gezicht van de partij voor de komende tijd. In het eerste geval kan iemand als Pia Dijkstra of Paul van Meenen aantreden om D66 door de huidige kabinetsperiode te loodsen. In het tweede geval moet D66 de vlucht naar voren kiezen en iemand uit de nieuwe generatie kiezen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.