Brexit Premium Corner

De Britten zijn broodnodig voor Europa

Door Jelte Wiersma - 20 november 2018

De overeenkomst tussen de Britse premier Theresa May en Franse EU-onderhandelaar Michel Barnier biedt het Verenigd Koninkrijk bedenktijd over wat het wil. Wat de Britten ook besluiten, ze moeten leiderschap tonen.

De Brexit-overeenkomst die de Britse premier Theresa May en de Franse onderhandelaar namens de Europese Unie (EU) met Michel Barnier hebben gesloten, is een gedrocht. Toch kan het zomaar zijn dat de EU-regeringsleiders er tijdens een speciale top op zondag 25 november mee instemmen, en daarna het Britse Lagerhuis.

Akkoord slechtst denkbare scenario: EU heeft Verenigd Koninkrijk nodig

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma

Brits leiderschap nodig, geen verminkte eilandnatie

In het May-Barnier-akkoord staat hoe het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaat en het regelt tijdelijk de onderlinge verhoudingen. Zo wordt het Verenigd Koninkrijk voorlopig een vazalstaat van de Europese Unie. De EU-regels blijven grotendeels van kracht en handelsakkoorden sluiten met andere landen kunnen de Britten niet of nauwelijks.

Sommige EU-enthousiastelingen doen daar triomfantelijk over, maar dit is het slechtste scenario denkbaar. Europa en de EU hebben het Verenigd Koninkrijk nodig. Als land dat zegeviert buiten het keurslijf van de EU om en zo Europa laat zien dat de door Duitsland en Frankrijk gedomineerde Unie een obstakel is voor democratie en economie, óf als lid van de Unie waarbij het van binnenuit Europa naar een losser samenwerkingsverband van landen leidt.

Een positie zoals ontstaan door de May-Barnier-overeenkomst – waarbij het Verenigd Koninkrijk binnen de EU geen macht meer heeft, maar wel door haar wordt ingesnoerd – leidt ertoe dat Duitsland en Frankrijk de baas kunnen spelen. Een recept voor ellende.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.