Kaag Premium Corner

Het veerbedrijfje dat vastliep op Brusselse regels

Door Joppe Gloerich - 05 november 2018

Vele jaren was de pont naar het eiland in handen van twee lokale broers. Het eindigt in een vechtscheiding.

Soms landt er een helikopter op het Kaageiland en stapt er een miljardair uit. Niet om te genieten van Hollandse vergezichten of van de lieflijke hoeves, maar om te kijken hoe de bouw van zijn superjacht vordert. Het eilandje in de Kagerplassen, tussen Leiden en Schiphol, is de thuishaven van Royal Van Lent, bouwer van luxeschepen. Ook dit najaar ligt er een witte kolos aan de werf – als een decorstuk in de verkeerde musical.

Gewoon gebleven miljardairs en andere stervelingen pakken niet de helikopter, maar het veerpontje naar het eiland. De vaart mag dan nauwelijks 40 meter breed zijn, betekenisvol is de oversteek van Buitenkaag naar Kaageiland wel. Het is een gemeentegrens, een provinciegrens en de laatste jaren tevens de plek waar het sentiment van de eilanders botst op regels en wetten.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
2018

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.