Sint Maarten Premium Corner

Opkrabbelen op Sint Maarten na orkaan Irma

29 november 2018

Op de orkaan volgden voorzichtig herstel en politieke schoonmaak, maar tussen de volksvertegenwoordigers uit Den Haag en Philipsburg heerst de wrevel. ‘Vergadering afgelast. Te weinig leden aanwezig.’

De vijftien Statenleden op Sint Maarten houden meer over dan Tweede Kamerleden in Den Haag. Ze hebben 104.000 euro per jaar; Kamerleden 109.000 euro. Aangezien de inkomstenbelasting op Sint Maarten 20 procent bedraagt en het land geen btw kent, overtreffen de Statenleden qua koopkracht hun collega-volksvertegenwoordigers op het Binnenhof.

Vooral SP’er Ronald van Raak loopt hiertegen te hoop. Sint Maarten heeft – illegalen niet meegerekend – ruim 40.000 inwoners en Nederland heeft er 17 miljoen. Als je op een gewone werkdag het parlements­gebouw aan de Wilhelminastraat 1 in Philipsburg binnenloopt, kom je op de trap een vriendelijke medewerker tegen die opgewekt uitlegt: ‘Vergadering afgelast. Te weinig leden aanwezig.’

Onder Kamerleden heerst wrevel, omdat de collega’s op Sint Maarten vergaderingen laten schieten wegens de verplichtingen van hun tweede baan elders op het eiland. Juist nu Sint Maarten een half miljard euro krijgt voor wederopbouw na de orkaan Irma in september 2017, groeit de ergernis.

Ogenschijnlijk is toeristeneiland Sint Maarten aan het opkrabbelen. Juweliers en taxfreewinkels met drank, tabak en elektronica hebben hun handelswaar weer uitgestald. Hun zaak zit weer strak in de verf. Hotels draaien volop, zij het dat de hoogste verdiepingen soms nog onbewoonbaar zijn.

Sint Maarten nu: op de voorgrond een door Irma geknakte palmboom. Op de achtergrond de cruiseschepen die Sint Maarten weer aandoen

In de haven leggen opnieuw cruiseschepen aan. Soms wel vijf op één dag. Toeristen wandelen over de boulevard. In de gokhallen rolt het geld. Op terrasjes hoor je kerstmuziek: afgezaagde evergreens, maar dan gespeeld door een steelband. Zo hoort dat op een tropische bestemming waar zelfs de kentekenplaten van de auto’s zijn voorzien van het opschrift: ‘The friendly island.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.