Voorspellingen

Dit staat Nederland in het nieuwe jaar te wachten

Door Lucas Gasthuis - 31 december 2018

Voltooid leven in het basispakket, Rutte blijkt een robot en het Sinterklaasfeest is ‘te wit’ geworden: op de drempel naar het nieuwe jaar, is het tijd om een paar voorspellingen te doen voor 2019.

Zo zal D66 met een initiatiefwetsvoorstel komen om het voltooid leven op te nemen in het basispakket van het ziekenfonds en de minimumleeftijd waarop je hiervoor in aanmerking komt, gelijk te stellen met de AOW-leeftijd.

Verder zal minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren (D66) tijdens de Boekenweek aankondigen dat de overheid een campagne zal beginnen om burgers te waarschuwen tegen romans, thrillers en sprookjesboeken aangezien die veelal zijn gebaseerd op verzonnen feiten. Vooral de Russische Bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot is haar een doorn in het oog.

Experiment in gemeenten: kalasjnikovs uit de criminele sfeer

De linkse oppositie komt met plannen om behalve de wiethandel ook de wapenhandel te legaliseren om de verkoop van Kalasjnikovs uit de criminele sfeer te halen. De oppositie stelt voor eerst in een paar gemeenten te experimenteren. Te beginnen met de plaatsen waar burgemeesters zijn bedreigd.

Nog voor de zomer zal premier Rutte voorstellen de vennootschapsbelasting af te schaffen om het vestigingsklimaat voor bedrijven veilig te stellen. Ter compensatie wil hij de loonbelasting van werknemers in het bedrijfsleven flink verhogen.

Rutte doet voorzitterschap Europese Commissie en Raad er gewoon bij

Rutte vertrekt inderdaad zoals beloofd niet naar Brussel, maar zal na de zomer de banen van voorzitter van de Europese Commissie en voorzitter van de Europese Raad er als premier gewoon bij doen. Het voorstel van Donald Trump aan Rutte om ook stafchef te worden van het Witte Huis zal de premier  afwijzen. ‘Ik heb m’n arm in 2018 al eens gebroken.’

Uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat niet D66-fractieleider Rob Jetten een robot is, maar Mark Rutte. Maar dat wist de rest van Nederland al lang.

Lees ook de column van Gerry van der List over Zwarte Piet: Het recht onredelijke eisen te stellen en ze te verwerpen

De ChristenUnie komt in conflict met de andere coalitiepartijen vanwege een voorstel van Joël Voordewind, die vindt dat de kinderen van expats uit Japan, Amerika, Duitsland en andere landen die in Nederland hebben gewerkt, niet mogen terugkeren naar hun geboorteland omdat ze hier inmiddels zijn geworteld. ‘Ze spreken Nederlands, hebben hier vriendjes, kennen het land van hun ouders nauwelijks. Die kun je dus onmogelijk terugsturen’, aldus Voordewind.

Actiegroep steigert: Sinterklaasfeest ‘te wit’ geworden

In september begint een actiegroep te ageren tegen het Sinterklaasfeest, dat ‘te wit’ is geworden, met al die veeg- en ongeschminkte blanke pieten. Het Sinterklaasfeest zou geen afspiegeling meer vormen van de bevolking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.