Na de ministerraad

Ook Rutte moet zijn Saab ooit inruilen

Door Carla Joosten - 21 december 2018

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) gruwt ervan, maar haar partijgenoot premier Mark Rutte kan er geen genoeg van krijgen: polderakkoorden sluiten. Vrijdag verscheen het Klimaatakkoord ‘in de beste poldertraditie en met het zoeken naar zoveel mogelijk draagvlak,’ zoals Rutte na de ministerraad zei.

Hij wees op de ruim honderd deelnemers aan de klimaattafels die het ontwerpakkoord volgens hem in een goede sfeer hadden gesloten.

‘Ik vind dit helaas niet in overeenstemming met wat mijn visie op de parlementaire democratie is,’ zegt Broekers over diezelfde traditie in De Telegraaf. ‘Zulke akkoorden worden min of meer als een dictaat aan de volksvertegenwoordiging opgelegd.’

Ook vice-president van de Raad van State De Graaf kritiseerde de uitdijende poldertraditie

Rutte ontkende dat laatste na de ministerraad. Uiteindelijk beslist de politiek. Maar de kans dat het kabinet nog ingrijpend gaat afwijken van de plannen, acht hij klein.

De politiek is soeverein

Rutte: ‘Natuurlijk, de politiek is soeverein, maar waarom zouden we willen ingrijpen? Er liggen goede voorstellen. Heel veel moeten er nog worden doorgerekend. Het is niet zo dat die voorstellen nu politiek zijn afgezegend.’

Niet voor niets had het kabinet afgelopen week nog uren vergaderd om instructies te kunnen meegeven aan de planbureaus over wat het kabinet wil en wat die bureaus moeten doorrekenen. ‘Dan moet blijken of de maatregelen ook tonnages opleveren,’ zei Rutte doelend op de beoogde afbouw CO2-uitstoot.

Nederland is geen corporatistische staat

‘En dan krijgen we politieke besluitvorming. Daarvoor zullen we ons indien nodig verstaan met maatschappelijke organisaties, maar het grote werk is nu gedaan. En dat waarderen we enorm.’ Daarna is het geen kwestie van accorderen van de maatregelen door het kabinet. ‘Dat kan niet want er liggen nu varianten. Het is buitengewoon complex.’

Net als toen het kabinet afgelopen november een Nationaal Preventieakkoord sloot over een gezonde leefstijl, zei Rutte opnieuw dat Nederland ondanks de akkoorden die hij graag sluit geen corporatistische staat is.

Eerder schreef Rob Ramaker over de lasten voor de burger

Hij liep niet vooruit op de lasten voor  de burger. ‘Bedoeling is dat wij het allemaal moeten kunnen meemaken, dat iedereen zijn leven kan blijven leven, dat we zoveel mogelijk de logische momenten in het leven aangrijpen, dat je toch al grote investeringen doet.’

Wat als zijn Saab op is?

Rutte nam zichzelf als voorbeeld. ‘Als ik een keer mijn Saab moet inruilen als hij na elf jaar uit elkaar valt, kun je dan Rutte bewegen om een elektrische auto te kopen? Over mijn verwarming wil ik al helemaal niets zeggen, maar er zou een moment kunnen komen dat ik die ook maar eens moet vervangen.’

Rutte testte in Silicon Valley al eens een elektrische auto

De investeringen moeten bijdragen aan de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.  ‘Die grote transitie die ervoor zorgt dat wij deze planeet en ook Nederland zelf, waar we de staatsschuld niet doorschuiven naar onze kinderen, niet ook de milieuschuld doorschuiven naar de volgende generatie.’

Concurrerend bedrijfsleven

De premier verwacht dat de industrie van de transitie kan profiteren en dat het bedrijfsleven eerder meer dan minder concurrerend wordt. ‘Dat kan als we het slim doen, want dit is de toekomst. Bedrijven die hier goed in zijn, zullen een enorme groei doormaken. Nederland moet met innovatie vooroplopen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.