Stelling van de dag

‘Rutte moet gaan praten met gele hesjes…’

Door Webredactie - 07 december 2018

In heel Europa zetten overheden zich schrap voor aangekondigde protesten van de gele-hesjesbeweging aankomend weekeinde. De Franse overheid stuurt duizenden agenten de straat op en houdt toeristische attracties gesloten. In België dreigen demonstranten actie te gaan voeren met zelfgemaakte bommen. Ook Nederland hangen acties boven het hoofd. Moet Rutte gaan praten of het protest hard de kop in drukken?

Parijs gaat op slot: eigenaren van winkels en cafés in de binnenstad zijn druk aan het timmeren om hun zaken te beschermen tegen de confrontaties morgen tussen demonstranten en oproerpolitie. In de stad zijn 8.000 agenten op de been en voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zullen gepantserde voertuigen worden ingezet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse bezoekers waakzaam te zijn en toeristische gebieden te mijden. Reizigers die binnen de rondweg verblijven wordt met klem aangeraden binnen te blijven.

De Franse overheid houdt rekening met zwaar geweld, zeggen bronnen tegen het Franse persbureau AFP. De Engelstalige zender France24 heeft signalen dat zowel extreem-links als extreem-rechts naar de hoofdstad komt. ‘We hebben hier te maken met mensen die niet komen om te demonstreren maar willen rellen, en we willen de mankracht hebben om hun niet de vrije hand te geven,’ zei de Franse premier Édouard Philippe donderdagavond.

Al weken onrustig

In Frankrijk wordt al weken gedemonstreerd tegen het beleid van president Macron. De beweging begon als protest tegen de verhoging van de benzineaccijns, maar groeide uit tot een protest tegen het beleid van president Emmanuel Macron. De verhoging van de accijns werd woensdag uitgesteld tot 2020.

In België dreigen de gele hesjes zaterdag in Brussel te gaan demonstreren met zelfgemaakte bommen, biljartballen en allerlei ’guerrillatechnieken’. Op sociale media delen demonstranten tips over hoe ze zich op een confrontatie met de politie kunnen voorbereiden en mogelijke vluchtroutes. De bommen zijn te maken door een bus haarlak of deo aan een stuk vuurwerk vast te maken. Verder zijn er oproepen om kinderwagens met poppen mee te nemen om de politie tot bedaren te brengen. En: trek het gele hesje pas aan op de verzamelplaats om een vroegtijdige aftocht te voorkomen, luidt het advies.

Een politieleger van duizend man sterk zal de demonstranten zaterdag in de hoofdstad van de zuiderburen in bedwang moeten houden.

‘We willen absoluut toestanden zoals vorige week vermijden. Als ze met duizend komen, staat voor elk geel hesje een politieman klaar,’ zegt een bron bij de politie. Afgelopen vrijdag liep een spontane demonstratie van Gele Hesjes in Brussel compleet uit de hand. Er ontstonden rellen en branden.

Zeker elf acties in Nederland

In Nederland heeft de groep voor morgen zeker elf acties aangekondigd in het hele land, waaronder Amsterdam, Eindhoven en Den Haag. In de Facebookgroep – met inmiddels ruim 27.000 leden – wordt veelvuldig geroepen om het aftreden van premier Rutte.

Wat vindt u? Moet de premier om de tafel met de gele hesjes of moet hij juist hard optreden om Parijse toestanden te voorkomen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.