Stelling van de dag

‘Straffen voor geweld tegen hulpverleners veel te laag…’

Door Webredactie - 31 december 2018

Het is onacceptabel dat hulpverleners met angst de straat opgaan tijdens de jaarwisseling. Premier Mark Rutte roept relschoppers maandag in De Telegraaf op om zich tijdens oudjaar te gedragen.

‘Ik heb grote bewondering voor de ambulancebroeders, de brandweerlieden en de agenten die er met elkaar voor zorgen dat wij allemaal op een feestelijke manier oud en nieuw kunnen vieren. Hulpverleners verdienen ons applaus,’ zegt Rutte in de krant. ‘Ik vind het onacceptabel dat sommige idioten ervoor zorgen dat ze hun werk niet in veiligheid kunnen doen.’

Rutte reageert daarmee op een incident dit weekend in Utrecht. Hulpverleners werden hierbij bestookt met vuurwerk door elf- en twaalfjarige jochies toen zij hulp verleenden bij een flatbrand. ‘De hulpverleners schrokken zich kapot,’ zegt burgemeester Jan van Zanen (VVD) over het voorval. ‘Hou het goed, hou het leuk. Gedraag je!’ ‘Als je een volksfeest om zeep wil helpen moet je je zo gedragen,’ vult voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Jan Struijs aan.

In Veenendaal en Groningen was ook sprake van geweld en werden agenten bekogeld met zwaar vuurwerk. In Veen gingen auto’s in vlammen op.

De straf voor agressie tegen hulpverleners is dit jaar van 1 naar 3 maanden celstraf verhoogd. Is er sprake van een zwaarder vergrijp kan de straf oplopen. Wat vindt u? Is dat voldoende of moet dit tuig veel harder worden aangepakt? De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.