Stelling van de dag

‘Eftelingpoppen horen bij Nederlandse cultuur…’

Door Webredactie - 31 januari 2019

De Afrikaanse en Aziatische poppen in de attractie ‘Carnaval Festival’ van pretpark De Efteling worden aangepast. De poppen krijgen volgens een woordvoerder een uiterlijk dat beter past bij ‘het huidige tijdsbeeld’.

Zo krijgen Afrikaanse poppen met kroeshaar en een neusring traditionele klederdracht. Ook Aziatische poppen met spleetogen en lange voortanden worden aangepast.

De bedenker van de attractie vindt de aanpassingen onnodig en ‘belachelijk’, laat hij weten in het programma Hart van Nederland. ‘Als ze inderdaad die poppetjes gaan aanpassen, dan zijn het geen buitenlandse poppetjes meer. Een Chinees ziet er nu eenmaal zo uit, en iemand uit bijvoorbeeld Egypte ziet er ook weer anders uit,’ zegt Bert Outmayer. ‘De Nederlandse poppetjes hebben ook klompen aan, maar niet elke Nederlander loopt toch op klompen? Het is belachelijk!’

Het park is het daar niet mee eens en zou met name van internationale bezoekers klachten hebben gekregen. Aanpassingen aan de attractie Monsieur Cannibale staan nog niet gepland maar worden zeker overwogen zodra de attractie onderhoud nodig heeft, meldt een woordvoerder. Actiegroep SOS dreigde in 2016 met acties in het park als ‘de onderdrukkende stereotyperingen’ niet zouden verdwijnen.

Wat vindt u? Moeten de poppen blijven zoals ze zijn? Of zijn de beelden niet meer van deze tijd? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.