Stelling van de dag

‘Overbescherming Joden werkt juist averechts…’

Door Fleur Verbeek - 18 januari 2019

De VVD en de ChristenUnie bepleiten strenger beleid tegen antisemitisme. De partijen willen dat omdat steeds meer Joden zich onveilig voelen.

Dat zeiden fractievoorzitter Gert-Jan Segers en VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz donderdag in het tv-programma Jinek. Volgens Yeşilgöz gaat het om een kleine gemeenschap die in verhouding veel te verduren heeft. ‘We moeten nu zeggen: dit accepteren we niet meer.’

Volgens de VVD’er waren de aanvallen op het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam de afgelopen twee jaar een belangrijke aanleiding voor het opstellen van de plannen. ‘Ik heb zelf als Amsterdamse en als raadslid gezien hoe Joodse mannen met een keppeltje op straat  worden bespuugd en belaagd. Hoe ouders die een bat mitswa voor hun dochter organiseren eerst de beveiliging regelen en pas daarna kunnen nadenken over de ballonnen en taartjes.’

Zwaardere straffen invoeren

De partijen willen een nationaal coördinator aanstellen, zwaardere straffen invoeren, meer aandacht op scholen voor het onderwerp en meer aandacht voor de positieve invloed van de Joodse gemeenschap op de Nederlandse samenleving. Het moet in de toekomst voor slachtoffers lonen om aangifte te doen, vinden de partijen.

In zijn column van 26 november 2018 waarschuwde Gerry van der List juist voor het harder bestraffen van geweldsmisdrijven tegen Joden.

‘Dan ontstaat het gevoel dat het aftuigen van bijvoorbeeld een Syrische moslim minder erg is dan het belagen van iemand van Joodse komaf. Als een bevolkingsgroep door wetgever en rechter wordt voor­getrokken, neemt de kans op vooroor­delen alleen maar toe.’

Wat vindt u? Is het goed dat Joden extra worden beschermd? Of heeft dit juist een averechts effect? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.