Verhaal van de dag

Links blij met ‘prins-Bernhardtaks’ van ChristenUnie

11 maart 2019

Particuliere beleggers zoals prins Bernhard en VVD-Kamerlid Wybren van Haga, die huizen opkopen om er niet zelf in te wonen maar om ze te verhuren, moeten volgens de ChristenUnie meer belasting gaan betalen.

Partijleider Gert-Jan Segers wil de overdrachtsbelasting voor zulke beleggers van 2 naar 6 procent verhogen, zegt hij in een interview in dagblad AD. De overdrachtsbelasting voor starters kan dan worden verlaagd naar 0 procent.

‘Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen. We moeten daarom van “woningmarkt” naar “volkshuisvesting”,’ twittert Segers. ‘Met veel meer ruimte voor starters, voor nieuwe woonvormen voor ouderen, voor betaalbare huizen voor alle gezinnen.’

‘Te veel aan de markt overgelaten’

Particuliere beleggers verstoren volgens Segers de woningmarkt. Zij zouden voortaan vergunningplichtig moeten worden, zodat gemeenten aanvullende eisen aan verhuur kunnen stellen. Zo moeten kopers volgens de CU worden verplicht te gaan wonen in het huis dat zij hebben gekocht.

Segers vindt dat het kabinet te veel aanstuurt op de bouw van nieuwe woningen en dat D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren te veel aan de markt heeft overgelaten. Dat lost volgens hem de problemen niet op.

In november 2017 bleek dat prins Bernhard – de tweede zoon van prinses Margriet – bijna 350 panden in de hoofdstad op zijn naam heeft staan. Een jaar later kreeg hij een dwangsom voor overtreding van de regels bij de verhuur van meerdere van zijn panden. Die werden verhuurd aan te grote groepen huurders zonder dat daarvoor een vergunning was.

Tweede Kamerlid Van Haga kreeg om dezelfde reden een boete. De VVD’er heeft ruim 50 panden in privébezit en nog eens 81 panden via Sjopperdepop BV, een onderneming die op zijn naam staat. Toen dit aan het licht kwam, liet fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een integriteitsonderzoek doen. Dat liep voor Van Haga met een sisser af: ‘De integriteitscommissie van de VVD heeft niet geconstateerd dat VVD-Kamerlid Wybren van Haga ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of regels heeft overtreden,’ luidde de conclusie. Wel had de integriteitscommissie kritiek op de combinatie Kamerlid-vastgoedondernemer: die was ‘niet werkbaar’ en ‘niet wenselijk’. Van Haga besloot daarop zijn vastgoedholding ‘op afstand’ te zetten.

Amsterdam gaat de komende tien jaar ruim 50.000 nieuwe huizen bouwen. Foto's: Olivier MiddendorpHoogleraar building sustainability aan de Technische Universiteit Eindhoven Elphi Nelissen: ‘We moeten veel slimmer gaan bouwen’

GroenLinks en PvdA blij

GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders reageert opgetogen op het plan van Segers. ‘Wat een goed plan van de ⁦ChristenUnie⁩! Nu hopen dat ⁦D66⁩ deze maatregelen ook steunt, zodat er een Kamermeerderheid is om ervoor te zorgen dat huizen voor leraren, politieagenten en verplegers ook weer gewoon te betalen zijn,’ twitterde hij.

‘Ik kan mij voor een heel groot deel vinden in deze plannen!’ twittert PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Sofyan Mbarki. ‘Maar met welke inhoudelijke overwegingen heb je dan eigenlijk voor dit rechtse regeerakkoord getekend, Gertjan Segers?’

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer pleitte in maart 2018 voor een soortgelijk plan. Hij wilde vastgoedondernemers aanpakken, die volgens hem leven in een ‘fiscaal paradijs’ omdat ze hoge huren vragen en over die inkomsten amper belasting betalen.

Als je tien panden verhuurt, ben je ondernemer, stelde Nijboer. En wie onderneemt, moet volgens hem, ‘net als de bakker en de groenteboer belasting afdragen’. Nu mogen beleggers hun vastgoed aangeven in box 3 (sparen en beleggen). Hierover betalen zij maximaal 1,61 procent inkomstenbelastin. ‘Zet dat eens af tegen de belasting die je afdraagt als je gaat werken, oplopend tot 52 procent,’ zei Nijboer. De opbrengsten van de belastingen moeten worden geïnvesteerd in betaalbaar wonen. Hij wilde ook een hogere overdrachtsbelasting voor het kopen van tweede, derde en volgende panden.

Woonbond blij

De Woonbond noemt het plan van de CU ‘een stap in de goede richting’. Wel vindt de huurdersorganisatie dat er ‘meer moet gebeuren om prijzen in de particuliere huurmarkt betaalbaar te houden en de woningnood aan te pakken’.

Zo noemt de Woonbond het ‘voor particuliere verhuurders veel te makkelijk om gigantische huurprijzen te vragen’. Boven de huurgrens voor een sociale huurwoning van 720,42 euro vervalt de bescherming van het puntenstelsel en kunnen verhuurders vragen wat ze willen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.