Stelling van de dag

‘Ga juist in discussie met haatprediker…’

Door Webredactie - 24 april 2019

Belangengroep COC Nederland heeft een brief naar staatssecretaris van Justitie Mark Harbers (VVD) gestuurd met het dringende verzoek om de omstreden christelijke prediker Steven Anderson (37) uit de Verenigde Staten niet in Nederland toe te laten. Die oproep vindt gehoor in de politiek.

De prediker uit Arizona riep overheden eerder op de doodstraf in te voeren voor homoseksuelen. Ook zei hij dat homoseksuelen zichzelf van het leven moeten beroven. Daarnaast is Anderson een ontkenner van de Holocaust.

Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, was Anderson verheugd. Hij maakte de slachtoffers uit voor ‘pedofielen’ en vond het jammer dat er niet meer doden waren gevallen.

De prediker is van plan op 23 mei een bezoek te brengen aan Nederland, naar eigen zeggen om ‘zieltjes’ te winnen. PvdA en de VVD willen hem nu bij de grens tegenhouden. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Jamaica is Anderson niet welkom.

Anderson verscheen eerder bij USA Today:

Het is omstreden gedachtegoed, maar in hoeverre is het weren van de prediker in strijd met de vrijheid van meningsuiting? Maakt het censureren van ideeën ze niet juist interessanter voor aanhangers? En in hoeverre polariseert de samenleving verder als debat niet open mag worden gevoerd?

Wat vindt u? Moet de prediker de toegang tot Nederland worden ontzegd? Of is de vrijheid van meningsuiting een te groot goed en moet ook gedachtegoed als dit worden bestreden met argumenten? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.