Stelling van de dag

‘AOW-staking in het openbaar vervoer is terecht’

Door Webredactie - 28 mei 2019

In het openbaar vervoer wordt van dinsdagochtend tot woensdagochtend gestaakt uit protest tegen de leeftijd waarop ov-personeel met pensioen gaat. De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd 66 jaar blijft en niet wordt verhoogd, omdat medewerkers in het ov fysiek en mentaal zwaar werk doen.

Er rijden dus geen treinen, trams, bussen of metro’s. Dit zorgt voor extra problemen op de weg. Dinsdagochtend rond 7.30 uur stond er al meer dan 651 kilometer file op de Nederlandse wegen. De ANWB meldt dat er dinsdagochtend twee keer zoveel file staat als normaal.

Dit stuk uit het weekblad van deze week mag u niet missen: Shell bevestigt: geen winstbelasting betaald in Nederland

De grootste problemen doen zich voor op de wegen vanuit het zuiden naar de Randstad. Ook rond Den Haag en Rotterdam staan flinke files.

Alleen voor Schiphol is een uitzondering gemaakt: de rechter oordeelde zondag in kort geding dat er treinen moeten blijven rijden van Amsterdam naar Schiphol. Normaal zijn dat er 25 per uur. Het is op dit moment nog rustig in de treinen op Schiphol, meldde het ANP.

Vluchten geannuleerd

Op de luchthaven zelf zijn ongeveer tachtig vluchten geannuleerd. Volgens een woordvoerder hebben veel passagiers gebruikgemaakt van de mogelijkheid hun vlucht gratis om te boeken. Hij verwacht wel dat het de komende uren steeds drukker wordt. ‘We adviseren reizigers: als je nog komt, houd dan de actuele reisinformatie in de gaten.’

Het is vanwege de staking heel rustig op het Centraal Station van Amsterdam. De reizigers die wel op het station rondlopen, zijn toeristen die niet wisten dat er geen treinen rijden.

Steun van Nederlanders

Uit een peiling van Maurice de Hond onder tweeduizend Nederlanders blijkt dat twee op de drie vinden dat de AOW-leeftijd te snel stijgt. Dat meldt vakbond CNV. Bijna de helft van de ondervraagden is volgens het CNV bang de pensioenleeftijd niet gezond te halen. Verder vinden negen op de tien van de geënquêteerden dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen mogen gaan.

Wat vindt u? Is het terecht dat er vandaag wordt gestaakt in het ov, en moet de pensioenleeftijd worden bevroren op 66? Of is deze actie een veel te rigoureus middel en weegt zij niet op tegen de overlast en economische schade die de staking veroorzaakt? Geef uw mening over de Stelling van de dag!

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.