Eurovisie Songfestival

Deze steden hebben wel oren naar organisatie

Door Fleur Verbeek - 20 mei 2019

Door de overwinning van Duncan Laurence bij het Eurovisie Songfestival in Israël zaterdag is het aan Nederland om de volgende editie van het evenement te organiseren. Verschillende steden hebben zich gemeld.

Utrecht

Utrecht heeft alles in huis om volgend jaar het Eurovisie Songfestival te huisvesten, zei burgemeester Jan van Zanen zondag tegen RTV Utrecht. De Utrechtse Jaarbeurs is dan de beoogde locatie. Van Zanen zou Rutte al een bericht hebben gestuurd.

‘We zijn nog niet begonnen, maar als er ook maar 1 procent kans is, dan moeten we daarvoor gaan,’ zei de burgemeester. Hij ziet veel voordelen.

Lees ook uit het weekblad van deze week: Waarom zou ik stemmen? 46 vragen en antwoorden

‘Utrecht ligt in het centrum van Nederland, we hebben de Jaarbeurs, we kunnen goed organiseren en we houden van cultuur en muziek.’ Ook het organiseren van de opening van de Vuelta uit Spanje noemt de burgemeester als positief punt. ‘We hebben de spullen, we hebben de mensen, dus als het langskomt: wij zijn bereid om te helpen.’

Ervaring met het organiseren van grote evenementen is er volgens marketingdirecteur van de Jaarbeurs Rob Beltman genoeg. ‘Als je ziet dat we Thunderdome en A State of Trance kunnen organiseren, dan kunnen we dit ook aan.’

De Utrechtse VVD steunt de ambities van de Jaarbeurs. De partij vindt dat Utrecht een serieuze gooi moet doen om het festival naar Utrecht te halen. De fractie vraagt of het college hier een zogeheten ‘bid’ voor wil uitbrengen.

Arnhem

Arnhem overweegt serieus een rol als gaststad, zei de gemeente zondag tegen omroep Gelderland. ‘We worden hier heel enthousiast van, maar we moeten uiteraard wel serieus onderzoeken of het haalbaar is op het gebied van investeringen, faciliteiten en logistiek,’ zei wethouder Jan van Dellen.

De GelreDome is vooralsnog als één van de weinige plekken in Nederland tijdens die periode beschikbaar, kan voldoende publiek herbergen en is ingericht op de tv-registratie van grote evenementen. Hierbij moet wel worden aangetekend dat er voor zo’n groot evenement meestal wel geschoven kan worden in de agenda van andere grote evenementenlocaties. In totaal moet de locatie zes weken beschikbaar zijn.

GelreDome-directeur Hérald van de Bunt zou de organisatie graag op zich nemen. ‘Dat zou wel iets bijzonders zijn voor Arnhem. Wij hebben zoveel ervaring met grote evenementen, hebben al zoveel grote namen ontvangen. De maat van de locatie past en de podiumtechniek is voldoende zonder dat je te veel hoeft uit te bouwen.’

Maastricht

Meteen na de winst van Duncan Laurence stuurde het MECC in Maastricht een persbericht de deur uit. Maastricht is officieel kandidaat om het songfestival volgend jaar te organiseren.

Dit betoog van Gerry van der List mag u niet missen: Een goede reden om op 23 mei niet te stemmen

‘Maastricht en haar locatie MECC Maastricht staat in de startblokken en heeft het draaiboek klaarliggen om dit internationale evenement te hosten in mei 2020,’ staat in het bericht. ‘Wij hebben alles in huis om een productie als het songfestival te faciliteren, Maastricht beschikt over voldoende hotelcapaciteit en heeft een uitstekende internationale reputatie.’

Het Eurovisiesongfestival past het best bij Maastricht, gaat het bericht verder, want het ligt in het hart van Europa. ‘Met een paar kilometer zit je in Duitsland en België. Ik geloof erin dat het festival daarom naar onze stad komt. Sterker, ik droom er al van,’ zegt Rob van de Wiel, Algemeen Directeur MECC Maastricht.

Volgens de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake spreekt het voor zich dat Maastricht zich kandidaat stelt voor het festival. ‘Maastricht is de meest Europese stad van Nederland en heeft in het verleden bewezen een uitstekende organisator te zijn van grote internationale evenementen,’ zegt de burgemeester.

Rotterdam

Er is geen betere plek dan Ahoy Rotterdam, vindt Ahoy-directeur Jolanda Jansen. ‘Verschillende Nederlandse steden hebben interesse, maar er is eigenlijk geen betere plek,’ zegt ze zondag tegen RTV Rijnmond. Rotterdam heeft al bewezen dat ze grote evenementen aankan, het heeft de mensen en de hotels, meent Jansen.

Ahoy heeft al contact opgenomen met AVROTROS om de interesse kenbaar te maken.

Jansen krijgt bijval van het provinciebestuur van Zuid-Holland. ‘Amsterdam zal ongetwijfeld met een grote mond vooraan staan, maar er zijn heel goede argumenten om het Songfestival in Zuid-Holland te houden,’ zegt Statenlid Rense Weide (VVD). Ook wijst hij op pogingen toerisme juist over Nederland te spreiden.

En Amsterdam?

Op Instagram feliciteerde burgemeester Femke Halsema Duncan Laurence zondag met de winst, waarna ze eindigde met de tekst ‘Songfestival welkom in Amsterdam’. Onder meer de Ziggo Dome in de hoofdstad wordt veelvuldig genoemd.

Afgelopen vrijdag was Halsema in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester nog terughoudend over organisatie van het evenement. ‘Die vraag kreeg ik ook van een raadslid, toen heb ik gezegd dat de raad daar over moest beslissen.’ Als reden voor haar voorzichtigheid noemde ze dat er veel komt kijken bij het organiseren van zo’n evenement. ‘Het kost geld en er zitten vast allerlei emoties omheen. Allereerst moeten we winnen en dan wil ik eigenlijk wel eens weten hoe dat ligt in de raad en in de stad, om te zien of daar ook behoefte aan is.’

De laatste keer dat Nederland het evenement organiseerde was het in Den Haag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.