Stelling van de dag

‘Essay Thierry Baudet is vrouwonvriendelijk’

21 mei 2019

VVD, PvdA, D66, SP en GroenLinks zijn boos over een essay van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Uit diens bespreking van een boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq in het Amerikaanse conservatieve tijdschrift American Affairs maken de partijen op dat Baudet zich tegen abortus, euthanasie en werkende vrouwen keert.

Baudet vindt dat er kleinzerig wordt gereageerd op zijn essay en dat er meer ruimte moet zijn om te spreken over ideeën. Dat zei hij dinsdagochtend bij omroep WNL.

In het essay vraagt de Forum-leider zich af of onze moderne wereld ons met al zijn individuele vrijheden wel gelukkiger maakt. Hij noemt abortus en euthanasie als voorbeelden van die vrijheden.

Wat zei Baudet nu eigenlijk? Lees hier het commentaar van Eric Vrijsen: 

Den Haag weet zich geen raad met Baudets omgevallen boekenkast

Niet voor afschaffing abortus

Baudet is overigens niet voor de afschaffing van abortus en euthanasie, zei hij dinsdagochtend. ‘Nou, ik ben niet een voorstander van abortus in de zin dat ik denk: yes, we hebben abortus, maar ik denk dat de mogelijkheid om daarvoor te kiezen die wij nu hebben in de Nederlandse wet behouden moet blijven. (…) Ik vind het een merkwaardige uitspraak om te zeggen, ik ben ervoor. Ik denk dat we het allemaal zien als een tragisch iets. Ik ben een voorstander van de huidige wetgeving die in Nederland geldt, waarin de mogelijkheid bestaat om een vrije keuze daarin te hebben.’

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Baudet zegt dat hij vooral het maatschappelijke debat wil verbreden. ‘Ik ben elke keer weer verbaasd over hoe overgevoelig en overdreven de reacties zijn. Ik ga hiermee door omdat ik denk dat het heel belangrijk is dat we volwassener omgaan met dit soort dingen. Het is een hele normale discussie, in alle landen, ook in Nederland zou dat zo moeten zijn, over vrijheid, individualiteit en gemeenschap.’

Den Haag staat op achterste benen

D66-leider Rob Jetten zei maandag dat het stuk ‘de ware aard’ van Baudet laat zien en dat de FVD-leider minder liberaal blijkt dan hij zich voordoet. D66-Kamerlid Pia Dijkstra twitterde dat Baudet ‘stelt dat vrouwenrechten de oorzaak zijn van “ondergang” Europa. We gaan níet terug in de tijd, Thierry. Abortus en euthanasie zijn verworvenheden die wij ons nooit laten afpakken.’

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg is het daarmee eens. ‘Lieve mama, hoe is het mogelijk dat we deze rechten van vrouwen opnieuw moeten bevechten,’ twittert zij. SP-leider Lilian Marijnissen noemt het ‘koekoek’. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz schrijft: ‘Wij vrouwen brengen zo ongeveer het hele continent Europa in gevaar. Aan zo’n man wil ik eigenlijk niet eens gelijk zijn.’

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt dat zij ontzet is over de ‘domme uitspraken’ van Baudet. ‘Ik blijf strijden voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen zodat zij in vrijheid altijd hun eigen keuzes kunnen maken.’

Het gaat niet over vrouwenemancipatie

Maar volgens Baudet gaat het helemaal niet over vrouwenemancipatie. ‘Dat wordt er aan de haren bij gesleept. (…) We zijn niet goed in het voeren van een algemene discussie. Er worden altijd kleine zinnen uitgehaald, verdraaid en uitvergroot.’ ‘En dan staat er opeens een artikel op NU.nl met een boze kop erboven. Iedereen reageert zo gespannen.’

Heeft u het essay gelezen? En zo ja, wat vindt u ervan? Zijn Baudets uitspraken inderdaad vrouwonvriendelijk? Of is de verontwaardiging overdreven? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.