Stelling van de dag

‘Titanengevecht heeft mij geholpen bij stemkeuze’

Door Webredactie - 23 mei 2019

Het was een spektakel, het debat tussen premier Mark Rutte (VVD) en FVD-leider Thierry Baudet onder leiding van debatleider Jeroen Pauw in de Rode Hoed in Amsterdam. Maar bent u er als kiezer ook wijzer van geworden?

De talkshow Pauw trok woensdagavond iets meer dan anderhalf miljoen kijkers. Dat is meer dan Nederland kiest: De stemming, waarin twaalf EU-lijsttrekkers met elkaar debatteerden. Het programma haalde ruim een miljoen kijkers.

De kijkers werden niet teleurgesteld: het was vuurwerk. Alsof de twee heren echt in een kooigevecht waren verwikkeld, gingen ze steeds dichter bij elkaar staan. Meermaals haalden ze fel naar elkaar uit. Rutte noemde Baudet een ‘Ruslandknuffelaar’ en iemand die Nederland in de wereld verzwakt. Baudet verweet Rutte op zijn beurt dat hij ‘meer volger dan leider’ is, geen moreel kompas heeft en met alle winden meewaait.

Euro, migratie en Nexit

Het tweetal besprak onder meer de euro, het Europese migratiebeleid, een Nexit en de houding tegenover Rusland. Rutte vroeg Baudet te onderschrijven dat Rusland achter het neerhalen van vlucht MH17 zat, maar Baudet wil het oordeel van de rechter afwachten. Rutte waarschuwde dat Baudet de Russen wil ‘paaien’ en Poetin alleen gevoelig is voor een eensgezind en krachtig tegengeluid.

Baudet deed de ‘obsessie’ van de EU met Rusland af als een poging de eigen macht te legitimeren door mensen de vijandschap van de Russen aan te praten. En Rutte kampt met een obsessie voor Forum voor Democratie, zei Baudet. ‘Misschien wel omdat hij zijn beoogde job in Brussel niet krijgt als hij ons niet verslaat.’ ‘Ik vind het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat Forum ook de komende jaren niet de grootste wordt, dat ik alleen om die reden al hier blijf,’ antwoordde Rutte.

Ook voor persoonlijke vragen was tijd ingeruimd, wat ongemakkelijk uitpakte toen Baudet zijn rivaal vroeg wanneer hij voor het laatst had gehuild.

Rutte vroeg de FVD-voorman naar zijn vrouwbeeld. Hij verwees naar het essay van Baudet over de nadelige gevolgen van individuele vrijheden. Ook verwees hij naar een eerder interview en noemde Baudets uitlatingen over vrouwen daarin ‘bizar’ en ‘idioot’. ‘Ik ben dol op vrouwen, onze partij is de meest vrouwvriendelijke partij van Nederland. En vrouwen zijn ook dol op ons,’ reageerde Baudet.

Vooraf was er verontwaardiging over het debat, omdat de twee helemaal niet verkiesbaar zijn voor het Europees Parlement en wel een groot podium kregen. EU-lijsttrekker Esther de Lange (CDA) sprak van twee ‘alfamannen’ die ‘met nog een alfaman-presentator’ in debat gaan. GroenLinksleider Jesse Klaver noemde het debat ‘een schijngevecht’.

Hebt u het debat tussen Rutte en Baudet gezien? Is er een duidelijke winnaar? En heeft het titanengevecht uw stem beïnvloed? Praat mee en geef uw mening over de Stelling van de dag:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.