Luchtvaart Premium Corner

KLM-baas Elbers: staat moet na aandelenaankoop ook Schiphol uitbreiden

Door Eric Vrijsen - 02 juni 2019

Het kabinet kocht voor 750 miljoen KLM-aandelen. Daarom vindt KLM-baas Pieter Elbers het niet logisch dat zijn bedrijf op Schiphol niet mag groeien: ‘Dit kan niet blijven voortbestaan.’ Hij vindt ook dat de opbrengst van de tickettaks ten goede moet komen aan de luchtvaartsector. Intussen lijdt de staat ongeveer 300 miljoen koersverlies op de aandelen.

‘We hadden financieel drie hele mooie jaren, maar nu naderen donkere wolken; in ieder geval wolken,’ zegt KLM-baas Pieter Elbers. ‘Door de maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump nemen de spanningen op de wereldmarkt toe. Minder handel is minder vracht en minder zakelijk vliegverkeer. Juist nu stijgt de prijs van kerosine en zien we de resultaten dalen.’

Elbers is in Seoul op de jaarvergadering van de club van luchtvaartondernemingen IATA. De stemming is bedrukt. Grote spelers als het Indiase Jet Airways gingen failliet. Prijsvechters als easyJet en Ryanair draaien ineens met verlies of zien hun winsten terugvallen. Zelfs Arabische maatschappijen als Etihad krijgen ademnood.

Tijdig de zeilen bijzetten

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.