Reacties op de stelling

‘We zijn ons rot geschrokken van de prijzen in Nederland’

18 juni 2019

Ons voedsel is te goedkoop, vindt minister van Landbouw Carola Schouten. Boeren verdienen daardoor te weinig en het milieu wordt te zwaar belast. Moet de btw-verhoging op voedsel worden teruggedraaid?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Jan van Dijk

De harde waarheid mag hier niet worden geventileerd. Namelijk dat de wereldbevolking te omvangrijk is om nog op een duurzame wijze duurzaam gevoed te worden. Alleen door roofbouw op de natuur kunnen we nog eventjes vooruit.

Robbert van Ettekoven

Vergeleken met omliggende landen zoals Frankrijk en België zijn onze prijzen nog enorm laag, net zoals de lonen van boeren. Een prijsverhoging is dus niet meer dan logisch. Laat die boeren maar wat meer verdienen.

Jacob Busman

Als ik zeker zou weten dat het extra geld bij de boeren terechtkomt en dus bij dierenwelzijn en biodiversiteit, betaal ik graag, bijvoorbeeld 10 procent meer voor zuivel en groente.

Sjoerd de Vries

Oneens met de stelling, het gelijktrekken van het btw-tarief was een welkome vereenvoudiging van het belastingstelsel. De extra belastingen die dit opbracht, zijn gebruikt voor een verlaging van de inkomstenbelasting. Economen pleiten allang voor een eenvoudiger belastingstelsel. Per saldo maakte deze maatregel voor de consument niet uit en een eenvoudiger belastingstelsel met één btw-tarief is beter voor de economie nivellering kan beter via de inkomstenbelasting worden geregeld.

Annette Schols

Toen mijn man en ik begin maart terugkwamen na te hebben overwinterd in Portugal, zijn wij ons rot geschrokken van de prijzen. Het ging volgens mij niet alleen om de btw-verhoging, maar het was veel meer verhoogd. Carola Schouten zegt in dat interview dat de mensen vroeger wel 20 procent van hun inkomen kwijt waren aan voedsel t.o.v. nu 12 procent. Ik weet niet over welke inkomensgroep zij het heeft, maar ik vermoed dat er heel veel mensen zijn die nu ook 20 procent daaraan kwijt zijn. Los nog van het feit dat alles gigantisch veel duurder is geworden. Ik vind het trouwens bizar dat aan de ene kant het CBS roept dat alles zoveel duurder geworden is en aan de andere kant Carola Schouten zegt dat het voedsel te goedkoop is. Een verwarrende zaak, precies zoals zoveel dingen. Ik zou zeggen: btw-verhoging terugdraaien, maar net zoals met het kwartje van Kok zal dat een utopie zijn.

Eva. M Kellerman

Al jaren betalen de Belgen voor hun voedsel aan belasting 21 procent. Daarom gingen velen die aan de grens met Nederland wonen, hun inkopen in de Lage Landen doen. Ondanks dat men in Nederland nu meer moet betalen is Nederland nog altijd stukken goedkoper dan België.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.