Na de ministerraad Premium Corner

De Jonge wil de mouwen opstropen

Door Carla Joosten - 28 juni 2019

De industrie vindt het Klimaatakkoord te ver gaan en Greenpeace is tegen, omdat het niet ver genoeg gaat. Die stellingnames onderschrijven dat het Klimaatakkoord van de ministerraad deugt; de twee uitersten van de polder zijn immers tegen.

Dat was vrijdagmiddag de heersende opvatting in Nieuwspoort waar eerst vicepremier Hugo de Jonge (CDA) de wekelijkse persconferentie na de ministerraad gaf en vervolgens drie ministers en een staatssecretaris het Klimaatakkoord toelichtten. De meeste deelnemers aan de klimaattafels die eind vorig jaar het basismateriaal aanleverden voor het Klimaatakkoord, woonden de presentatie bij.

De Jonge, die premier Mark Rutte (VVD) als voorzitter van de ministerraad verving vanwege diens aanwezigheid bij de G20 in Japan, mocht de toon zetten. Na alle ophef eerder dit jaar over de onbetaalbaarheid van te nemen maatregelen voor de burger, benadrukte hij dat het kabinet gekozen had voor ‘betaalbaarheid en haalbaarheid’.

Het kabinet had gestreefd naar maatregelen die op draagvlak kunnen rekenen, vandaar de lagere energierekening met gemiddeld 100 euro per jaar, zei De Jonge. In februari ‘baalde’ premier Rutte nog enorm over de hoog uitgevallen energierekening van dit jaar.

Nuchtere aanpak

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.