Na de ministerraad Premium Corner

Elektrisch rijden wordt straks rekeningrijden

Door Carla Joosten - 14 juni 2019

Premier Mark Rutte (VVD) slechtte na de ministerraad het VVD-taboe op rekeningrijden dat zijn partij decennialang in stand hield. De reden was nogal prozaïsch: als straks iedereen elektrisch rijdt, loopt de schatkist miljarden aan brandstofaccijnzen mis.

De premier volgde daarmee VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff die in politieke podcast Betrouwbare Bronnen het liberale taboe op rekeningrijden al had opgeheven.

Als steeds meer automobilisten overstappen op elektrische auto’s, moet de overheid op zoek naar een alternatief voor de brandstofaccijnzen. Een nieuw argument. Voorstanders van rekeningrijden wilden met die heffing altijd files bestrijden door bijvoorbeeld rijden in de spits extra te belasten. Invoering van rekeningrijden is volgens Rutte pas in het volgende decennium aan de orde.

Klokkenluiders hoeven niet bang te zijn

De premier was het ook al eens met minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) die bij het Openbaar Ministerie aangifte deed van lekken door ambtenaren. Wat volgens Rutte niet betekent dat klokkenluiders voor hun positie moeten vrezen. ‘Klokkenluiders zijn op allerlei manieren beschermd.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.