Stelling van de dag

‘”Makke lammetjes” diskwalificeert Beukering als voorzitter senaat’

Door Webredactie - 11 juni 2019

Aanstaand Eerste Kamerlid Toine Beukering (FVD) deed zaterdag een aantal opvallende uitspraken over de rol van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd,’ zei Beukering in De Telegraaf.

Dinsdagochtend zou Beukering tegen een Telegraaf-journalist hebben gezegd dat hij spijt heeft van zijn opmerking. Hij zou dat hebben gedaan tijdens de inhuldiging van de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Forum-fractieleider Paul Cliteur zou in een reactie tegen de journalist hebben gezegd dat er niks mis is met Beukerings opmerking over Joden. ‘Van mij had hij ‘m niet terug hoeven te nemen.’

Beukering zegt daarnaast pal te staan voor de conclusies van het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek deed naar de ramp met de MH17. De opmerkingen in De Telegraaf zijn volgens hem ‘uit z’n verband gerukt’.

Beukering wilde niemand beledigen

In het interview zei Beukering dat het Joodse volk weinig verzet toonde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vervolging inspireerde hem naar eigen zeggen om het leger in te gaan. Hij gaf nadrukkelijk aan dat hij met zijn uitspraken niemand wil beledigen.

Beukering is voormalig brigadegeneraal en diende als militair vooral in Afrika. Voor zijn pensionering werkte hij als souschef voor toenmalig defensieminister Jeanine Hennis. Hij werkte veertig jaar voor de landmacht.

In hetzelfde interview ging Beukering ook in op de rol van Oekraïne bij de ramp met MH17. Volgens hem konden net zo goed ‘gekken uit Oekraïne’ achter de raketaanval zitten, die het passagierstoestel per ongeluk voor een ander vliegtuig zouden hebben aangezien. Maar volgens Beukering zijn deze uitspraken dus uit zijn verband gerukt.

Boven de partijen

Beukering is voor Forum voor Democratie (FVD) kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer. ‘De voorzitter staat boven de partijen. Dat is iets wat ik bij defensie ook heb gedaan. Ik was van de landmacht en dan moet je gewoon een paar goeie stevige waarden en normen hebben, waarvan je zegt: dat past ook bij het voorzitterschap.’

Hij schat zijn kansen goed in. ‘Ik ben voor mijn werk twaalf keer verhuisd. En dan moet je heel snel up to speed komen, want na twee of drie jaar ga je alweer weg. Dus de inwerktijd moet kort zijn.’ FVD werd de grootste partij bij de Provinciale Verkiezingen in maart. FVD en VVD krijgen evenveel zetels.

Asscher woest

PvdA-leider Lodewijk Asscher had geen goed woord over voor de uitspraken van Beukering. ‘Ik vind het een ontzettende zak,’ zei hij zaterdag tijdens een tournee voor zijn nieuwe boek in Leeuwarden. ‘Hij heeft in ieder geval zijn ruiten ingegooid als kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer.’ Asscher is zelf van Joodse komaf.

Hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad deelde op Twitter een interview met historicus Ben Braber, die stelt dat relatief meer Joden dan niet-Joden meededen aan het verzet.

Op zijn website weerlegde FVD eerder aantijgingen van antisemitisme. Die volgden op kritiek op de omstreden miljardair George Soros. ‘Onzin. Wie kritiek heeft op George Soros is geen antisemiet,’ staat in een bericht. ‘Ook dit onfrisse denken werd FVD aangesmeerd. FVD heeft ook volledige steun uitgesproken voor de staat Israël en er waren ook diverse prominente FVD-politici aanwezig tijdens een recente “keppel op” demonstratie in Den Haag.’ Beukering was daar naar eigen zeggen één van.

Wat vindt u? Gaan de uitspraken van Beukering te ver? Of zijn ze volledig uit hun verband getrokken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.