Verhaal van de dag

Rotterdamse buurt na zoveelste schietpartij: Aboutaleb, help ons!

04 juni 2019

Bewoners van de Essenburgbuurt in Rotterdam-West zijn geweldsdelicten in hun wijk zo zat, dat ze burgemeester Ahmed Aboutaleb via een brief hebben opgeroepen direct maatregelen te nemen. ‘De buurt verliest zijn waarde.’

Afgelopen vrijdag was een schietpartij in de Jagthuisstraat. Hierbij viel een zwaargewonde. De verdachten werden diezelfde avond nog aangehouden op de Arthur van Schendeldreef in de wijk Zevenkamp, na een zoektocht met een politiehelikopter en tips van getuigen. Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis met onbekende verwondingen.

Bewoners zijn de schietpartijen naar eigen zeggen zeggen ‘spuugzat’, zegt Henk van Mourik (73), woordvoerder van de Bewonersgroep Essenburg in het AD. ‘Vooral omdat het geweld niet buurtgerelateerd is. Het geweld wordt door anderen onze wijk binnengebracht.’

Vierde schietpartij in korte tijd

‘Dit is de vierde schietpartij in amper negen maanden in onze Essenburgbuurt, waarvan twee in de afgelopen maand. Bij deze schietpartijen is een dodelijk slachtoffer gevallen en drie gewonden,’ schrijven de bewoners in de brief, die op Facebook is geplaatst. ‘Dit, naast ander geweld zoals overvallen en steekpartijen zorgt er nu voor dat de maat voor bewoners vol is.’

Beste medebewoners van de Essenburgbuurt,Bijgaand de brief die wij namens onze buurt aan de Burgemeester en Wethouder…

Posted by Buurt Bestuurt Essenburgbuurt on Monday, June 3, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Wij kunnen het naar onszelf niet meer verkopen nog langer af te wachten tot er onschuldige slachtoffers vallen. De buurt is kinderrijk en huisvest vier onderwijsinstellingen. Bewoners lopen ’s avonds met een onveilig gevoel over straat en durven hun kinderen niet meer buiten te laten spelen.’

Gewilde plek voor dealers

De Essenburgsingel is volgens de bewoners een gewilde plek voor drugsdealers omdat ze zich daar beschut wanen en door de gunstige uitvalsroute’s makkelijk weg kunnen komen. Zo verliest de buurt zijn waarde en wordt hij volgens de bewoners ‘steeds meer overtroefd door criminelen’.

Zij willen daarom ‘per direct’ maatregelen om ‘dit soort excessieve geweldsdelicten te voorkomen’. Zo willen ze dat de politie 24 uur per dag zichtbaar aanwezig is in de buurt en meer ondersteuning voor het politie-wijkteam.

Overzicht schietpartijen

Naast de schietpartij op de Jagthuisstraat was de buurt in het afgelopen jaar nog zeker vier keer het toneel van een schietpartij.

Op 21 mei rond 21.00 uur was het raak op de Allard Piersonstraat. Bij een schietpartij raakte een 31-jarige man uit Rotterdam gewond. De politie zocht na het incident in de omgeving naar verdachten, zonder succes.

Op 3 mei werd een 32-jarigeTurkse man uit Capelle aan den IJssel op klaarlichte dag beschoten op de Essenburgsingel. Dit gebeurde toen hij rond 14.30 uur uit de moskee kwam. Volgens een getuige werd het slachtoffer door twee mannen op een scooter opgewacht en ging het om een gerichte actie. ‘Het had alle schijn van een liquidatie.’ De twee gingen er na de schietpartij op de scooter vandoor.

Op 18 december 2018 viel een dodelijk slachtoffer op het Rotterdam Designcollege. Het ging om de 16-jarige Humeyra. Haar 31-jarige ex-vriend Bekir E. schoot het meisje na een achtervolging onder de ogen van medescholieren dood in de fietsenstalling van de school.

Op 9 juni 2018 raakte een 27-jarige Rotterdammer gewond toen hij op de Weizichtstraat in zijn been werd geschoten. Volgens getuigen gingen de daders er in een auto vandoor. Aan het schietincident zou een ruzie op de Essenburgsingel vooraf zijn gegaan. Nadat het slachtoffer door deze mannen achterna werd gezeten, zou hij op de Weizichtstraat zijn beschoten en meerdere keren in het been zijn geraakt. Agenten troffen de man gewond aan op de Beukelsweg. Hij werd vervoerd naar het ziekenhuis. De daders gingen er met de auto vandoor.

Afval en verloedering

Maar de buurt kampt met meer problemen. Wie een kijkje neemt op de Facebookpagina van de wijk stuit op meldingen van vervuiling, overvallen en inbraken. ‘Vervuiling geeft verloedering. Verloedering geeft criminaliteit. Beide beginnen de overhand te krijgen in onze buurt,’ staat in een bericht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tussen 2013 en 2016 was de Essenburgbuurt ook het toneel van dodelijke schietpartijen. Na een schietpartij aan de Essenburgstraat in 2015, waarbij over en weer werd geschoten en een 27-jarige man overleed, werden bij de Essenburgsingel zeven automatische wapens uit het water gehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.