Verhaal van de dag

Aantal migranten toegenomen: meer Polen en Indiërs

31 juli 2019

In de eerste helft van dit jaar kwamen er meer immigranten naar Nederland dan in dezelfde periode een jaar geleden. De sterkst gegroeide groepen komen uit de voormalige Oostbloklanden, het Verenigd Koninkrijk en Turkije.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het totale aantal immigranten in de eerste helft van 2019 lag op bijna 113.000. In dezelfde periode een jaar eerder lag dat aantal nog op 101.000. Verrekend met het aantal emigranten kwamen er 41.000 mensen bij door buitenlandse migratie, dat is 10.000 meer dan in de eerste helft van 2018.

Lees ook dit coververhaal over migratiecover Elsevier Weekblad editie 37 2018

De saamhorigheid staat op het spel

Vooral het aantal immigranten uit Europa nam toe. Ook het aantal migranten met een Aziatische en Amerikaanse achtergrond steeg. De immigratie vanuit Afrika bleef ongeveer gelijk, op ruim 5.000. Uit Eritrea en Ethiopië vestigden zich minder mensen in Nederland, maar uit andere Afrikaanse landen, zoals Zuid-Afrika en Marokko, nam de instroom juist toe.

Poolse immigranten vormen nog altijd de grootste groep. In het eerste halfjaar kwamen er ruim 5.500 Polen bij. Opvallend: Indiërs vormen nu de op één na grootste groep immigranten. Het gaat hier vooral om kenniswerkers die in de IT-sector aan de slag gaan. Zij nemen hun partner en gezin mee. Ook veel migranten uit Roemenië (2.500) en Bulgarije (bijna 2.000) kwamen hierheen. Het aantal Syriërs bleef gelijk op ruim 2.500.

Artikel gaat verder onder de video.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Andere sterk gegroeide migrantengroepen komen uit het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Voorafgaand aan het Brexit-referendum in 2016 gingen meer Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk dan vice versa. Na 2016 sloeg dat om. Daarnaast vestigen zich meer Turkse immigranten in Nederland dan er vertrekken. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016.

Migratiecijfers eerste helft 2019 opgesplitst per land

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.