Stelling van de dag

‘Logisch dat DENK-fractievoorzitter bij gesprek was uitgenodigd’

12 juli 2019

Een gesprek dinsdagavond in de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is haar op flinke kritiek komen te staan. De oppositie is er verbijsterd over dat voor dit crisisoverleg over het Cornelius Haga Lyceum DENK-fractievoorzitter Mourad Taimounti was uitgenodigd.

Taimounti was als enige raadslid aanwezig. Andere gesprekspartners waren Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg, wethouder Onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) en bestuurders van moskeeën in de hoofdstad.

Toen de fractievoorzitter van Forum voor Democatrie (FVD) Annabel Nanninga vroeg waarom zij niet was uitgenodigd, gaf Halsema een opvallende verklaring. ‘Het ligt voor de hand dat de mensen die bij dat gesprek aanwezig waren moslim zijn. Ik heb niet het gevoel dat u moslim bent of ik moet iets gemist hebben.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Niet uitgenodigd als fractievoorzitter van DENK

Taimounti zou alleen ‘op persoonlijke titel’ zijn uitgenodigd, niet als fractievoorzitter van DENK. ‘Omdat hij zich inzet in de islamitische gemeenschap en kennis heeft van het Haga Lyceum,’ zei Halsema. Halsema had ook PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki een uitnodiging gestuurd.

Maar oppositiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat alleen Taimounti was uitgenodigd. ‘Dat is jammer, ik was ook heel erg graag aanwezig,’ zei Marianne Poot van de VVD. ‘Iemand op persoonlijke titel uitnodigen die ook fractievoorzitter van DENK is, dat vind ik raar.’ Volgens Poot plaats je op die manier alle andere partijen in de hoek alsof zij niet betrokken zijn bij de school. ‘Het lijkt alsof Taimounti op basis van zijn afkomst is uitgenodigd, maar daar gaat dit onderwerp niet over,’ zegt ze tegen omroep WNL.

Ook anderen kunnen geïnteresseerd zijn

Diederik Boomsma (CDA) zei het besluit van de burgemeester te begrijpen, maar vindt de gang van zaken toch ‘enigszins bezwaarlijk’. ‘Andere leden van de gemeenteraad kunnen ook banden hebben met de islamitische gemeenschap en geïnteresseerd zijn in het verloop van deze bijeenkomst.’

Nanninga noemt de uitnodiging aan Taimounti ‘buitengewoon dubieus’. ‘Ik heb zelf in het verleden journalistiek onderzoek gedaan naar de moslimgemeenschap, misschien had ik zelf wel interesse om erbij te zijn. Het lijkt bijna op etnisch profileren wat u doet.’

Na de zomer zal de gemeente een spoeddebat houden over het gesprek.

Wat vindt u? Is het terecht dat Taimounti was uitgenodigd, gezien zijn rol in de islamitische gemeenschap? Of had Halsema alle fractievoorzitters van de oppositie een uitnodiging moeten sturen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.