Muziek

Eindsprint om Songfestival: wordt het Rotterdam?

Door Fleur Verbeek - 09 juli 2019

Nog vijf steden zijn in de race om de organisatie voor het Songfestival van 2020: Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Maastricht en Den Bosch. Wie heeft de beste kaarten? Het lijkt te gaan tussen twee steden.

Amsterdam afgehaakt ‘door kneiterlinks bestuur’

Zanger Gerard Joling haalde maandag in het programma Jinek hard uit naar de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Volgens Joling is het de schuld van de burgemeester dat de hoofdstad is afgehaakt in de race om het Songfestival.

‘Wat je nu hoort achter de schermen – want ik heb mijn huiswerk aardig gedaan – is dat het niet in Amsterdam zou kunnen vanwege de Ziggo Dome, want daar zou het dan gehouden worden. Die hebben alle hoogtes, breedtes en lengtes. Dan zeg je: jongens, daar had het toch wel gemoeten.’

Eindsprint

Woensdag zullen de vijf steden die nog in de race zijn definitief hun bidboek inleveren. In augustus wordt duidelijk welke stad het Songfestival mag organiseren.

Joling denkt dat Halsema tegen organisatie is omdat onder haar bewind veel dingen uit de stad zijn geweerd. ‘Die wil de bootjes weg, de auto’s weg, die wil dure parkeerdingetjes hebben, ze wil Iamsterdam weg, ze wil het Songfestival weg. Kan je die vrouw nog wel vertrouwen?’

Citymarketing-expert en voormalig wethouder van Amsterdam en Den Haag Frits Huffnagel denkt dat de burgemeester organisatie wel leuk had gevonden, maar zij min of meer werd gedwongen door het ‘kneiterlinkse’ stadsbestuur van SP en GroenLinks. ‘In Utrecht is het ook de SP die aan het klagen is. Dat is natuurlijk een partij van “het leven is lijden, dus we gaan natuurlijk geen geld uitgeven aan leuke dingen”.’

Joling ziet Rotterdam nu veruit als grootste kanshebber. ‘Ik praat een heel klein beetje uit ervaring. In al die zaken heb ik opgetreden.’ Utrecht wordt het volgens de zanger sowieso niet. ‘Het is alleen maar eenrichtingsverkeer, je komt nooit waar je wezen wil.’

Ook Maastricht acht Joling kansloos. ‘Daar kunnen geen vliegtuigen landen, je hebt maar een klein vliegveldje daar. Die zaal is daar niet geschikt voor, qua akoestiek helemaal niet. Ik zeg, Rotterdam is de enige optie wat kan, qua hotels, qua mensen herbergen. En zeker als het gaat om de akoestiek van Ahoy, het is een fantastische zaal. (…) Rotterdam gaat het worden, 100 procent.’

Huffnagel is het daarmee eens. ‘Ik denk dat Rotterdam de beste kaarten heeft, ik gun het ze ook.’

Rotterdam: Madonna-verbod gestrand

De Rotterdamse gemeenteraad heeft de Madonna-motie van Maurice Meeuwissen (PVV) dinsdagmorgen massaal weggestemd. Alleen Meeuwissen zelf stemde voor.

Met zijn motie wilde de PVV’er voorkomen dat Madonna volgend jaar zou optreden indien Rotterdam het organiseert. Het ging Meeuwissen niet zozeer om de ondermaatse vocale kwaliteiten van de zangeres, maar om het feit dat ze tijdens haar fel bekritiseerde optreden in Tel Aviv met een Palestijnse vlag over het podium liep.

‘Als ze hier weer dingen gaat uithalen, vrees ik voor de openbare orde en veiligheid,’ legde Meeuwissen uit. Geen enkel lid van de gemeenteraad deelde die mening. De motie strandde met 44-1.

Maastricht presenteert thema

Maastricht heeft dinsdag het thema Come Closer als thema bekendgemaakt om het Songfestival binnen te halen. Maastricht is met de bekendmaking de eerste die wat vertelt over de inhoud van zijn bidbook.

Come Closer staat voor het toevoegen van ‘wat meer intimiteit aan het grote, uitbundige Eurovisie Songfestival’, laat de gemeente weten.

‘Zonder iets af te doen aan het spektakel, maar door er iets van de Limburgse ziel aan toe te voegen. Het vermogen om te genieten van het goede leven. Het kleine te waarderen, naast het grote. Samen te genieten, nieuwsgierig te zijn naar elkaar, naar wat ons verbindt en hoe ons dat samen sterker maakt.’

Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake is Maastricht de perfecte locatie voor het Songfestival. ‘Een internationaal georiënteerde stad, op het kruispunt van Europa. Een stad die alles heeft en toch overzichtelijk is, vol karakter en sfeer. De hoofdstad van een regio die je gastvrij omarmt; waar je mag komen zoals je bent. Een plek die voelt als een plein: het hart van Europa. Waar we als Europeanen met zijn allen even dicht bij elkaar kunnen zijn,’ licht ze toe.

Lees ook over dit onderwerp: Teken van emancipatie dat de beste zanger won

Het AD meldde dit weekeinde dat organisator European Broadcasting Union (EBU) er allang uit zou zijn en Maastricht de voorkeur heeft door het Europese karakter en onder meer het Verdrag van Maastricht.

Andere argumenten: Maastricht heeft als knooppunt van drie landen een topografisch voordeel, er is een historische binnenstad en bij de EBU leeft de verwachting van een fikse financiële bijdrage. De kosten voor het houden van het jaarlijkse liedjesfestijn worden geraamd op zo’n 15 miljoen euro.

Aboutaleb: ‘Maastricht onderschat ons’

In een radiointerview met Radio Rijnmond zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dit weekeinde dat Maastricht zijn stad onderschat.

‘Wij doen dat zeker niet, maar we vinden dat wij een prachtig mooie stad hebben voor zo’n evenement. Ik denk de meeste sexy stad van Nederland, met prachtige architectuur voor beelden vanuit de lucht, prachtig water, mooie bruggen, mooie natuur en een hele chique binnenstad.’

Ook de diversiteit in de stad spreekt volgens Aboutaleb voor Rotterdam. ‘We zijn een internationale stad met 174 nationaliteiten en dito culturen. Iedereen die in een taal komt zingen, die vindt hier mensen die dezelfde taal ook zingen,’ zegt hij. ‘We kunnen een groot feestje organiseren. We hebben perfect functionerend openbaar vervoer met een metro tot aan Ahoy, waar 17.000 mensen overdekt kunnen zitten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.