Stelling van de dag

‘Kritiek op Fortuynstraat in Den Haag is belachelijk’

Door Webredactie - 18 juli 2019

De Haagse fractievoorzitter van GroenLinks Arjen Kapteijns ligt onder vuur na uitspraken op Twitter over Pim Fortuyn. De Haagse gemeenteraad wil een straat in de stad noemen naar de vermoorde politicus, maar Kapteijns vindt dat een slecht idee.

‘De heer Fortuyn heeft veel betekend in de Nederlandse politiek en zijn dood is een tragedie, maar gezien zijn controversiële uitspraken en we een inclusieve stad zijn lijkt me dit een slecht idee,’ schreef hij.

Dat kwam Kapteijns op een storm van kritiek te staan. ‘Wat een inclusieve gedachtegang,’ twittert politiek commentator Sywert van Lienden. ‘Manman,’ twittert journalist Wierd Duk. ‘Wat er mis is met de inclusiviteitsmaffia,’ twittert columnist Jan Roos.

‘Een mafklapper ben je,’ schrijft de Haagse fractievertegenwoordiger voor de Haagse PVV Henk Bres. ‘Marcus Bakker – oud voorman CPN, voorloper GroenLinks – heeft een naar hem vernoemd zaaltje op het Binnenhof. Over controversiële uitspraken gesproken. Dat is dan dus het punt ook niet,’ reageert VVD-Kamerlid Martin Wörsdörfer.

‘”Inclusiviteit” geldt niet voor mensen met een mening die in de ogen van de neomarxisten van Groenlinks “verkeerd” is. Steeds. Maar. Weer,’ twittert het Amsterdamse gemeenteraadslid Annabel Nanninga (FVD).

‘Inclusiviteit bereiken door mensen uit te sluiten die “controversiële uitspraken” hebben gedaan is wel een interessante. Ik vrees wel dat er dan nog bar weinig overblijft qua mogelijke straatnamen,’ twittert ex-Kamerlid van GroenLinks Zihni Özdil. ‘De partij die een zaal op het Binnenhof liet vernoemen naar de stalinist Marcus Bakker,’ twittert Elsevier Weekblad-columnist Roelof Bouwman.

Woensdag maakte de gemeente Den Haag bekend dat zij een straat gaat vernoemen naar Pim Fortuyn wanneer daar gelegenheid toe is. Het Haagse college toonde zich daartoe bereid na een oproep van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

De naam van de vermoorde politicus komt op een lijst met te vernoemen mensen. ‘Wanneer er nieuwe straatnaamgeving benodigd is op een geschikte locatie in de stad met het juiste naamgevingsthema, komt Pim Fortuyn in aanmerking voor vernoeming,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders. Met dat laatste wordt bedoeld dat de straatnaam moet passen bij die van andere straten in de wijk. In Rotterdam is al een Pim Fortyunplaats.

Wat vindt u? Is het vernoemen van een Haagse straat naar Fortuyn een mooi eerbetoon? Of is het een slecht idee? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.