Stijgers & Dalers

Rutte is Messi zonder doelpunten

Door Eric Vrijsen - 04 juli 2019

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat er, na een heftige crisis begin dit jaar, goed voor. ‘Mark Rutte is bezig Thierry Baudet eronder te stampen’. Dat is de vrij algemene indruk van een grote groep ingewijden op het Binnenhof. Zij werden door EW geconsulteerd voor het jaarlijkse artikel ‘Stijgers en Dalers’.

Traditioneel krijgen alle bewindslieden en fractieleiders aan het slot van het parlementaire jaar een pijltje omhoog of omlaag in het EW-artikel. Rutte vertoont volgens de Binnenhof-watchers slijtageverschijnselen, maar: ‘Hij kan het natuurlijk wel.’ En: ‘Rutte is Messi zonder doelpunten.’

CDA heeft met De Jonge en Hoekstra twee raspaarden op stal

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het hier: Stijgers & Dalers op het Binnenhof

Voor het CDA is er een luxeprobleem. ‘Boer Buma vertrok naar Leeuwarden, maar liet iets moois achter: twee raspaarden op stal. Eind volgend jaar wordt op het enigszins verlaten CDA-landgoed een draverij gehouden. Komt dat zien!’

De raspaarden zijn: vice-premier Hugo de Jonge (‘Hugo is aaibaar’) en schatkistbaarder Wopke Hoekstra (‘Hoekstra is hoekig,’ maar hij kan bij VVD, Forum en D66 inbreken). Staatssecretaris Mona Keijzer probeert zich hier tussen te wurmen: ‘Voor haar is de politiek geen kwestie van argumenteren maar van armpje drukken. Jammer genoeg heeft ze geen anker op haar lijf getatoeëerd.’

Bewondering voor Jetten na hopeloos slechte start

Opmerkelijke stijgers zijn PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher en CDA-bewindsman Ferdinand Grapperhaus (Justitie). Deze laatste werd vorig jaar aangemerkt als mogelijke uitvaller, maar nu niet meer: ‘Hij is in zijn tweede jaar minister geworden.’ VVD-collega Eric Wiebes maakte de omgekeerde beweging mee: ‘Eén bananenschil en hij is terug bij McKinsey.

VVD’er Stef Blok wordt getypeerd met: ‘Hij is geen minister van Buitenlandse Zaken, maar minister tegen Heug en Meug. VVD-minister Sander Dekker is stijger, onder meer omdat hij in het donderdagse VVD-overleg vaak zijn vinger opsteekt als er iemand nodig is om in de ministerraad van de volgende dag een belangrijk VVD-punt moet worden binnengehaald op coalitiepartners. Bewondering is er ook voor D66-fractieleider Rob Jetten, die na een hopeloos slechte start nu stabiliseert: ‘Hij zit in een wak, maar verzuipt niet.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.