1947-2019

Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden

Door Webredactie - 16 augustus 2019

Prinses Christina is vrijdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Christina leed al enige jaren aan botkanker.

Het stoffelijk overschot van de prinses, de jongste zus van prinses Beatrix, wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen, staat in het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

Reactie Rutte

‘Ik ben bedroefd door het bericht dat prinses Christina op 72-jarige leeftijd is overleden. Als jongste van de vier kinderen uit het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard leidde zij haar leven grotendeels buiten de schijnwerpers.

Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creëerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven. Een leven dat in het teken stond van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent. Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist.

Ik heb vanochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet, en bij de andere leden van de koninklijke familie.’

Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Zij was de vierde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, de jongste zus van prinses Beatrix. Prinses Christina trouwde in 1975 met Jorge Guillermo, met wie zij drie kinderen kreeg: Bernardo, Nicolás en Juliana. Sinds haar huwelijk, dat in 1996 door echtscheiding werd ontbonden, kwam prinses Christina niet meer in aanmerking voor troonopvolging. Zij woonde onder meer in New York en in Italië.

Prinses Christina studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. In Nederland werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen. Prinses Christina was lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen.

Het leven van prinses Christina in beeld:

Politiek Den Haag leeft mee met de koninklijke familie. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en zijn defensiecollega Ank Bijleveld condoleren de Oranjes.

Het overlijden van Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, is ‘heel tragisch, ook voor de koninklijke familie, dus ik kan alleen van mijn medeleven nu blijk geven’, zegt Bijleveld tegen het ANP.

Ook de PVV en Forum voor Democratie betuigen hun medeleven. PVV-leider Geert Wilders ‘wenst het koninklijk huis veel sterkte met dit grote verlies’ op twitter.

FVD-voorman Thierry Baudet denkt ‘met grote dankbaarheid terug aan de enorme inspiratie die HKH Prinses Christina gegeven heeft aan generaties jonge musici met haar enorme enthousiasme en warme steun voor onder andere het Prinses Christina Concours. Rust zacht’.

‘Zo jong nog,’ zegt vicepremier Hugo de Jonge. ‘Onverwacht ook, voor mij in ieder geval.’ Zijn collega Kajsa Ollongren vindt het overlijden van de 72-jarige prinses ‘heel verdrietig’, voor ‘prinses Beatrix in het bijzonder’.

De leider van het CDA in de Tweede Kamer, Pieter Heerma, wijst eveneens op Christina’s ‘creativiteit en warme persoonlijkheid’. Die ‘zullen door velen worden gemist’, denkt hij. Ook Heerma wenst de koninklijke familie veel sterkte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.