Stelling van de dag

‘D66 voert hetze tegen veehouders’

09 september 2019

D66 wil het aantal kippen en varkens bij Nederlandse boeren met de helft terugbrengen. De regeringspartij wil zo de stikstofuitstoot terugdringen en ruimte maken voor woningbouw. In het plan mogen boeren 50 miljoen minder kippen houden en 6 miljoen minder varkens.

De Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat het Nederlandse beleid om stikstofuitstoot te compenseren, niet goed werkt. Als gevolg van de uitspraak staan duizenden bouwprojecten op de tocht. Zo werd in augustus een streep gezet door de bouw van een woonwijk in Roermond en staat de opening van vliegveld Lelystad op de tocht.

Nederland telt nu duizenden landbouwbedrijven met in totaal 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, 4 miljoen koeien en 600.000 geiten. De ammoniak uit de mest van deze dieren wordt omgezet in stikstof.

Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is 70 procent van de Nederlandse stikstofuitstoot afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij. ‘Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1 procent. De verhouding is compleet zoek,’ zegt hij tegen de NOS.

Volgens De Groot produceert Nederland te veel vlees voor de eigen inwoners. ‘Op Amerika na zijn wij de grootste agrarische exporteur ter wereld. Wij leven echter op een postzegel: de schade voor de natuur is té groot,’ zegt hij tegen het AD.

‘Een bizar plan’

Hij wil dat boeren de overstap maken naar kringlooplandbouw, waarbij zij fors minder dieren houden, óf hun bedrijf beëindigen. Bij beide keuzes gaat de overheid financieel helpen.

‘Wat een bizar plan,’ reageert Linda Janssen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) die 75 procent van alle varkenshouders vertegenwoordigt bij omroep Gelderland. ‘Dit is een hetze tegen de varkenshouders, tegen de landbouw.’

Maar, ‘het eerlijke verhaal is dat het zo niet langer kan,’ zegt De Groot. ‘Oók de kiezers van CDA en VVD willen wonen, werken, een schone lucht en schoon drinkwater. Daarom moeten wij als coalitie nu scherpe politieke keuzes maken.’

Wat vindt u? Bent u bereid uw biefstukje te laten staan voor woningbouw? Of moet Nederland niet morrelen aan zijn voedselvoorziening? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.