Extremisme

Dierenorganisaties doen aangifte tegen Grapperhaus: ‘wereld op zijn kop’

Door Fleur Verbeek - 29 november 2019

Verschillende dierenrechtenorganisaties gaan aangifte doen tegen minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA). Aanleiding vormen uitspraken van Grapperhaus afgelopen maandag bij de algemene ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in het Gelderse Heteren.

Wat zei Grapperhaus in de toespraak?

Grapperhaus sprak ongeveer 100 varkenshouders toe en hield een speech waarin hij hard uithaalde naar dierenactivisten. ‘Activisten en extremisten provoceren. Ik snap de emotie, maar we moeten deze figuren weg krijgen. Ofwel achter tralies, ofwel land uit, ofwel zoveel boetes dat ze alleen nog krantenwijk kunnen lopen,’ zei de minister. Ook deed hij een onthulling: hij werkte zelf een tijdje op een varkensboerderij bij verre familie in het Duitse Nedersaksen. ‘Toen leerde ik al dat voor varkensboer een dier heel belangrijk is.’

De dierenextremisten waren niet bepaald armoedzaaiers, zei de minister. Hij wees erop dat ze in dure auto’s naar Boxtel kwamen. ‘Ze komen uit alle windstreken en hebben volop geld en middelen om dit te doen.’

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Die dierenextremisten intimideren de werknemers, slopen de boel, besmetten de dieren. Die vragen niet netjes een vergunning aan om te demonstreren. Die doen aan eigenrichting. Sabotage gericht.’ Grapperhaus voorspelde dat de veehouderij en Justitie nog wel even bezig zijn met deze vorm van dierenextremisme. ‘Activisten zijn er alleen maar om dingen kapot te maken en te provoceren.’

Grapperhaus wil toe naar zwaardere straffen, zei hij. ‘Zij bedreigen immers iemand die heel andere motieven heeft voor huisvredebreuk dan een dronken zwerver die je huis binnenloopt.’ Het is volgens hem zeer belangrijk omdat Justitie ze nu in systeem heeft staan en in beeld heeft. Ook als ze door Europa reizen. ‘Ze worden feilloos gevolgd.’

Justitie wil boeren die dit overkomt, helpen om te kijken of zij de schade vergoed kunnen krijgen. ‘Wat in Boxtel is gebeurd, grijpt diep in,’ zei Grapperhaus. Binnen de overheid staat het volgens hem ‘op scherp’. ‘Zodat we meteen kunnen optreden als zoiets ook maar dreigt te gebeuren.’

‘Zorg voor camera’s, verboden toegang-bordjes en andere maatregelen die het de activisten moeilijk maakt om iets te proberen in stal of bij een boer. Maak opnames, noteer kentekens.’ Hij riep de boeren op geen heft in eigen hand nemen. ‘Als je ze zelf in hun nekvel grijpt, maak je van daders slachtoffers.’

Lees ook deze column van Gerry van der List:

Bescherm mens en dolfijn tegen dierenfanaten

‘Gooi auto’s niet meer om, zoals in Boxtel gebeurde, maar laad de auto’s van activisten op een platte kar en neem ze mee,’ ging hij verder. ‘Dan heb je meteen de kentekens en mogen ze de auto zelf komen ophalen. Weten we ook precies wie het zijn.’ Met een hogedrukspuit mag je activisten wel verjagen, vindt de minister.

‘Deze mensen weten altijd weer wat mazen in de wet te vinden of wekken medelijden op bij rechter. Merendeel is meeloper en als je ze een of twee keer oppakt en schadeclaim geeft, of auto van pa of ma is verbeurd, leren die meelopers het wel af.’

’67 mensen hebben boete van 300 euro en twee weken voorwaardelijk. Lijkt niks, maar ze zijn nu wel internationaal gesignaleerd. Als ze ooit nog eens worden opgepakt, hebben ze wel iets te verliezen. Merendeel is immers hoog opgeleid en toekomst voor zich.’

Straffen voor (dieren)extremisme worden binnen vijf jaar veel strenger, voorspelt minister. Na afloop nam de minister een vleespakket in ontvangst.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe reageerden de dierenactivisten?

Animal Rights, Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, en Even geen Vlees, Konijn in Nood, Animal Save Nederland, Meat the Victims, Bite Back zijn woedend. Volgens hen riep de minister tijdens de bijeenkomst op tot eigenrichting en diefstal.

De activisten nemen het Grapperhaus vooral kwalijk dat hij het geen probleem vindt de hogedrukspuit op de activisten te zetten. ‘Dit is extreem gevaarlijk,’ schrijven de dierenrechtenorganisaties in een gezamenlijke verklaring.

Daarnaast riep de minister op tot diefstal met zijn opmerking over het afvoeren van auto’s, vinden de organisaties. ‘Soms leken Grapperhaus’ opmerkingen de kant op te gaan van Wilders’ “minder Marokkanen” retoriek.’

Er wordt nog bekeken waarvan precies aangifte zal worden gedaan. Maar de aangifte ‘zal in ieder geval aanzetten tot geweld en het uitlokken van strafbare feiten bevatten’. De organisaties hebben advocaat Marco van Duijn in de arm genomen. Die gaat onderzoeken ‘of er sprake is van aanzetten tot haat tegen vreedzame, diervriendelijke burgers’. ‘Grapperhaus deed dit tegenover een publiek waarvan hij weet dat zij en hun achterban niet terugschrikken voor geweld en intimidatie.’

Als voorbeelden noemen de organisaties de ‘trekkerterreur’ op 14 oktober bij het provinciehuis van Groningen waarbij de deur van het provinciehuis werd vernield en de ‘levensgevaarlijke verkeerssituaties die op 25 november werden gecreëerd bij het blokkeren van opritten naar snelwegen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De dierenrechtenorganisaties zijn de rechtsongelijkheid tussen klimaat- en dierenactivisten en veeboeren beu. ‘Deze ongelijkheid uit zich vooral in het verschil in politieoptreden bij demonstraties, maar ook in de reactie van minister Grapperhaus op de acties.’

Hoe reageert de politiek?

FVD-fractievoorzitter in Amsterdam Annabel Nanninga noemde de organisaties bij Goedemorgen Nederland vrijdag ‘een hypocriet zooitje’.

‘Zij staan daar de wet te overtreden. Zij staan daar terrein te bezetten van hardwerkende mensen, die zorgen voor onze voedselproductie. Ze hebben nota bene op hun jasjes staan dat het hun plicht is om de wet te overtreden. En dan komen ze nu als de minister daar krachtige taal tegen uitspreekt, piepend zich verschuilen achter diezelfde wet, die zijzelf zo graag willen overtreden. Demonstreren is een grondrecht, dat mag, doe dat lekker op de Dam, maar je gaat niet op mensen hun terrein staan. Doe je dat wel, dan mag je niet komen huilen over dat iemand de wet overtreedt.’

Lees ook de column van Rob Ramaker: Nieuwe stap dierenactivisme verdient keiharde aanpak

Grapperhaus reageerde vrijdag zelf ook op de aangifte. Zijn woorden zijn ‘nogal verwrongen weergegeven’, zei hij tegen Hart van Nederland.

‘Ik denk dat dat de wereld nogal omkeren is. Ik heb maandag een tweehonderdtal boeren antwoorden gegeven op vragen over de actie van een aantal extremisten in de stallen in Boxtel. En de vraag was: mag je iets doen met je hogedrukspuit?’

‘Ik heb gezegd: “Als je belaagd wordt door 100 mensen. (…) Dan kan je je voorstellen dat je met de hogedrukspuit die 100 mensen die op je af komen van je af probeert te houden.” Dat heb ik gezegd. Dat is gewoon water, daar word je een beetje nat van en dan word je misschien een metertje achterover geblazen.’

‘En ik heb gezegd, als er nou bijvoorbeeld een auto met een onbekend kenteken op je terrein staat, laat dan de deurwaarder komen, die kan daar zonodig beslag op leggen. Ga daar niet zelf dingen mee doen. En ik heb daar juist opgeroepen niet over te gaan op eigenrichting. Ik denk dat die mensen eens even goed moeten gaan nalezen wat daar nou gezegd is,’ besloot de minister.

Bij welke acties waren dierenactivisten betrokken?

De meest bekende dit jaar was de bezetting van een varkensstal in het Brabantse Boxtel op 13 mei. Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims bezetten tien uur lang een varkensfokkerij om aandacht te vragen voor dierenleed in de bio-industrie.

In de loop van de dag kwam spontaan een tegenreactie op gang en verzamelden boeren zich achter de boerderij om hun collega te steunen. Daarbij gooiden enkelen van hen zeker zes auto’s van de activisten omver. Ook besloten ze de barbecue aan te steken. 67 activisten kwamen er met een geldboete van 300 euro en een twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf vanaf. 55 van de veroordeelden komen uit het buitenland, met name uit Scandinavië en Oost-Europa.

Elsevier Weekblad maakte eerder een coververhaal over vlees

Cover Elsevier Weekblad nummer 42

 

Bye bye biefstuk! Eten we over 10 jaar geen vlees meer?

In het Brabandtse Biezenmortel was het begin februari ook raak en werd de woonboerderij door dierenactivisten beklad. Een paar dagen eerder was het bedrijf van de varkenshouder grotendeels afgebrand. Daarbij kwamen duizenden varkens om.

Na de bekladding besloot de buurt te helpen een oogje in het zeil te houden. In duo’s hielden ze de wacht. Daarmee wilden ze de boer een hart onder de riem steken en voorkomen dat dierenactivisten opnieuw op het erf zouden komen.

Ook attractiepark De Efteling was dit jaar doelwit. Op 14 april verstoorden dierenactivisten de live voorstelling Ravelijn. Hierbij sprongen vier activisten in de ring en hielden borden omhoog. In het publiek zaten veel kinderen.

De activisten met de naam Vegan Strike Group protesteerden tegen een stunt in de voorstelling. Een paard rent hierbij met een brandende deken op zijn rug door de arena. Het viertal kwam ervanaf met een taakstraf van 100 uur en een parkverbod van drie maanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.