Misdaad

Aantal moorden is in 2019 licht gestegen naar 113

29 december 2019

In 2019 zijn tot op heden 113 moorden gepleegd. Dat zijn er zeven meer dan in 2018. Dat jaar eindigde de teller op 106, het absolute laagterecord sinds Elsevier Weekblad in 1992 begon het aantal moorden te registreren.

De moord op de 44-jarige advocaat Derk Wiersum op 18 september in Amsterdam is één van de schokkendste zaken.  Hij was de raadsman van de kroongetuige in het proces tegen Nederlands meestgezochte crimineel, Ridouan Taghi.

Gökmen T.

Een andere spraakmakende zaak was de schietpartij in een Utrechtse tram op 18 maart. De 37-jarige Gökmen Tanis schoot in het wilde weg en maakte vier dodelijke slachtoffers.

Ook de drie moorden door de 27-jarige verwarde Thijs H. in de Scheveningse Bosjes en op de Brunssummerheide begin mei zorgden voor grote opschudding. Na de eerste moord had de man  zich in een kliniek in Maastricht gemeld, maar hij liep weg en stak  nog eens twee willekeurige passanten dood.

De meeste moorden zijn gepleegd in de grote steden. In Amsterdam vielen zestien slachtoffers, in Den Haag twaalf en in Rotterdam ook twaalf. De meeste doden vielen door steken en schieten, respectievelijk 36 en 33. Nog niet van alle zaken is de doodsoorzaak bekendgemaakt.

Nieuwe balans

Na het laagterecord van 2018 lijkt sprake van een nieuwe balans rond de 110 moorden per jaar. In de jaren negentig lag het gemiddelde met 250 veel hoger – met een uitschieter van 281 in 1995. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling gestaag door naar gemiddeld 125 per jaar en nu dus nog lager. Ruwweg wordt 80 procent van de zaken opgelost.

In nr 2 publiceert Elsevier Weekblad een analyse van de volledige moordlijst van 2019.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.