Opsporingslijst

De meest gezochte en beruchte criminelen van Nederland

Door Menen Seijkens - 09 januari 2020

Na de arrestatie van Ridouan Taghi (41) eind vorig jaar is Saïd Razzouki de meest gezochte – en beruchte – crimineel van Nederland. Elsevier Weekblad  licht vier van de meest gezochte criminelen van Nederland eruit. Waarvan worden zij verdacht?

Saïd Razzouki

De 47-jarige Saïd Razzouki wordt in verband gebracht met Ridouan Taghi. Verschillende opsporingsdiensten linken Razzouki aan liquidaties in Utrecht en Amsterdam. Hij zou de leider zijn van een criminele groep die in zijn opdracht liquidaties uitvoert.

Razzouki zou de opdrachtgever zijn van de moord op oud-crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok (49). Op 8 december 2016 werd Kok geliquideerd op de parkeerplaats van een seksclub in Laren.

Ook wordt hij verdacht van het plannen van de aanslagen op de redactie van Panorama en De Telegraaf. Beide redacties publiceerden artikelen over  Razzouki’s rol in de georganiseerde misdaad.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook de familie van Saïd Razzouki is bekend bij politie en justitie. Justitie hield eind oktober 2018 een van zijn broers aan, Mohammed Razzouki (38). Hij raakte in december 2017 gewond bij een liquidatiepoging en gelooft dat deze is aangestuurd door Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. Mohammed Razzouki zou betrokken zijn bij de moord op Hakim Changachi (31) in de Utrechtse wijk Overvecht. Een tweede broer, Zaki Razzouki, is eind oktober 2018 aangehouden wegens wapen- en drugsbezit.

Lees meer over dit onderwerp: Ridouan Taghi opgepakt in Dubai

Volgens kroongetuige Nabil B.  is Saïd Razzouki slimmer dan Ridouan Taghi en is zijn criminele organisatie nog lang niet ontmanteld. Nabil B. waarschuwt daarom voor te veel euforie over de aanhouding van Taghi.

Voor degene die een tip heeft over de mogelijke verblijfplaats van Razzouki, zal er een beloning van 100.000 euro worden uitgeloofd.

Sergej Nikolajevitsj Dubinski

Sergej Nikolajevitsj Dubinski (57), die de bijnaam ‘Chmoeri’ (de sombere) draagt, is een voormalige Russische inlichtingenofficier. Dubinski wordt verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Het Openbaar Ministerie wil vier verdachten vervolgen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines. Het arrestatiebevel is ingesteld na onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT). In het JIT werken Nederlandse politie en justitiële autoriteiten samen met de autoriteiten van Oekraïne, Australië, België en Maleisië.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dubinski is een belangrijke getuige in de MH17-zaak door zijn betrokkenheid bij het transport van de Buk-raket die het vliegtuig van MH17 neerhaalde. Zelf wijst hij Moskou aan als de schuldige van de ramp.

Vermoed wordt dat Dubinski in de Russische stad Rostov verblijft. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er auto’s van hem geregistreerd staan in Stepnoi, een zwaarbewaakte militaire basis dicht bij Rostov. Russische autoriteiten weigeren Nederland te helpen bij het opsporen van Dubinski.

Elizabeth Dizon Honrada

Elizabeth Dizon Honrada (57) is veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens drugssmokkel. Honrada smokkelde cocaïne tussen Suriname en Nederland. Al in 2003 werd ze aangehouden in de havens van Rotterdam met 30 kilogram cocaïne in haar bezit.

Van haar veroordeling heeft Honrada nog niets uitgezeten. Ze is volgens de politie voortvluchtig. Vermoedelijk verblijft ze in de Saudische hoofdstad Riaad en heeft zij familie in Nederland wonen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook staat de Filipijnse Honrada op de lijst van de Europese opsporingsdienst Europol.

Shahin Gheiybe

Shahin Gheiybe (36) is veroordeeld wegens een dubbele poging tot moord en heling. Gheiybe werd in Iran geboren en kwam in 1996 met zijn familie naar Nederland. Sinds maart 2019 staat hij internationaal gesignaleerd; een speciaal team binnen de politie is naar hem op zoek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In 2009 schoot Gheiybe twee mannen neer tijdens een zakendeal in Den Bosch en vluchtte met een gestolen bedrag van 175.000 euro. De slachtoffers overleefden de schietpartij, Gheiybe werd opgepakt en veroordeeld tot dertien jaar cel. Tijdens een ziekenhuisbezoek in 2011 wist hij te ontsnappen. Hij had toen twee jaar van zijn straf uitgezeten. Sindsdien is hij voortvluchtig.

De politie heeft foto’s van Gheiybe gevonden tijdens huiszoekingen bij zijn familie in Almere en Eemnes. Deze foto’s zijn openbaar gemaakt in de hoop dat hij wordt herkend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gheiybe wordt ook wel een ‘treitercrimineel’ genoemd wegens zijn gedrag op internet. Via YouTube en Instagram laat Gheiybe zien niet bang te zijn voor de politie en te genieten van een luxe bestaan. In maart 2019 maakte hij een filmpje van zichzelf en verspreidde dat via internet. Het onderzoekscollectief Bellingcat analyseerde het filmpje. Volgens het collectief is het ergens in Noord-Iran opgenomen.

*Voor tips over de mogelijke verblijfplaats van de gezochte personen kunt u gratis bellen naar het onderzoeksteam van de Nationale Opsporingsdienst: 0800-6070

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.