Verhaal van de dag

Geen totaalverbod vuurwerk, wel meer handhaving

Door Gertjan van Schoonhoven - 15 januari 2020

Het kabinet is eruit: er komt geen totaalverbod op vuurwerk, maar het consumentenvuurwerk wordt wel verder aan banden gelegd.

Het kabinet volgt daarmee, ruim twee jaar na dato, het advies van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Die bepleitte in december 2017 een verbod op vuurwerk dat ‘veel letsel veroorzaakt, uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast geeft’.

Lees uit het weekblad van deze week:

Hoe verbieden het nieuwe gedogen werd

De vuurwerkbranche, die weinig anders kon, steunt de inperking, die vermoedelijk al de komende jaarwisseling van kracht wordt. Het kabinet komt nog met een uitwerking van de plannen. Verwacht wordt dat dat het OVV-advies volgt en vuurpijlen en knalvuurwerk verbiedt. Blijft over: siervuurwerk.

Regeringspartijen CDA en VVD gingen als laatste om. Wel willen die meer aandacht voor handhaving. ‘Het tuig dat onze hulpverleners belaagd, moet harder worden aangepakt,’ aldus VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (de taalfout is voor diens rekening).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op zich een goed punt, maar ook makkelijker gezegd dan gedaan. Juist de handhaving is in Nederland in de jaren zeventig blijven steken, betoogt Gertjan van Schoonhoven in zijn essay Verbieden is het nieuwe gedogen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.