Tweede Kamerverkiezingen 2021

Jack de Vries weer actief in CDA-campagne

29 januari 2020

Voormalig spindoctor Jack de Vries wordt betrokken bij de start van de CDA-campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in 2021.

Dat heeft Elsevier Weekblad uit betrouwbare bron vernomen.

Lees deze column van Gerry van der List over de toekomst van het CDA: zij aan zij met Hugo of Wopke?

De man die jarenlang de schaduw was van toenmalig premier Jan Peter Balkenende en bij opeenvolgende verkiezingen de campagne leidde, verliet de politiek in 2010 omdat hij als staatssecretaris van Defensie een buitenechtelijke relatie met zijn adjudant, zijn latere tweede vrouw Melissa die in september 2017 geheel onverwacht zou overlijden.

De 51-jarige De Vries werd communicatiestrateeg bij Hill & Knowlton. Van de Nederlandse vestiging van dit bureau werd hij in 2019 CEO.

Jack het lek

In zijn rol als politiek adviseur van Balkenende maakte De Vries naam om zijn harde aanpak. Hij werd ‘Jack het lek’ genoemd omdat hij de pers goed wist te vinden onder de toevoeging ‘je hebt het niet van mij’. Op negatief nieuws reageerde hij niet omdat hij niet ‘wilde wrijven in een vlek’.

De Vries was ook bekend vanwege beschuldigingen aan het adres van de politieke tegenstander die zou draaien. Balkenende viel op die manier PvdA-leider Wouter Bos aan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nog niet duidelijk wie lijsttrekker wordt

De komende verkiezingen hebben plaats op 17 maart 2021. De politieke partijen zijn volop bezig met hun campagnestrategie.

Bij het CDA is nog niet duidelijk wie de lijsttrekker zal zijn. Alom worden de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) als kandidaten gezien.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) overweegt ook een gooi naar het leiderschap te doen.

Partij staat op verlies

Het CDA, dat negentien zetels in de Tweede Kamer heeft, staat in alle peilingen op verlies.

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019 werd het CDA de derde partij achter FVD en VVD. Bij de Europese verkiezingen eindigde de partij als tweede achter de PvdA, maar verloor wel een zetel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.