Verhaal van de dag

Nederland wacht, terwijl coronavirus zich verder verspreidt

Door Victor Pak - 27 januari 2020

Het coronavirus maakt steeds meer slachtoffers. Tot nu toe zijn 81 mensen gestorven in China door het virus en wereldwijd zijn bijna 3.000 mensen besmet. China trekt 8 miljard euro uit om de ziekte te bestrijden, terwijl over de hele wereld maatregelen worden genomen. Zo heeft buurland Mongolië de grens met China gesloten. In Nederland wordt overlegd over mogelijke maatregelen.

In China heeft de bestrijding de hoogste prioriteit van de overheid. Dat zei de Chinese president Xi Jinping na een spoedoverleg met de leiding van de Communistische Partij. Volgens de president heeft de Chinese overheid te maken met een ernstige situatie: ‘Het is onze verantwoordelijkheid verdere verspreiding te voorkomen en te beheersen.’

Virus lastig te ontdekken

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het virus moeilijk te ontdekken. De symptomen van het coronavirus zijn veelvoorkomende kwalen zoals koorts, benauwdheid en problemen met de longen. Het virus, officieel genaamd 2019-nCoV, is een ‘milde’ vorm van het virus dat SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) veroorzaakt. Aan SARS overleden in 2002 en 2003 bijna achthonderd mensen in 37 landen na een uitbraak eveneens in China. Die uitbraak werd destijds lange tijd in de doofpot gestopt.

De vakantieperiode wegens het Chinese nieuwjaar is verlengd van donderdag 30 januari naar het weekeinde. Veel Chinezen zijn door de viering van het nieuwe jaar bij familie op bezoek. Zo hoopt de Chinese regering tijd te winnen om verdere verspreiding te voorkomen. Miljoenen Chinezen moeten nog naar huis reizen.

Chinese miljoenensteden op slot

Meer dan tien grote Chinese steden zijn door de overheid afgesloten van de buitenwereld. Verkeer van en naar die steden is niet meer mogelijk. Ook zijn veel openbare ruimtes zoals parken afgesloten. Supermarkten, apotheken en ziekenhuizen zijn wel geopend. In veel ziekenhuizen zijn grote tekorten aan bedden en personeel om alle zieken op te vangen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onder de afgesloten steden is ook de miljoenenstad Wuhan. Daar werd de eerste zieke gediagnosticeerd. Volgens de burgemeester van Wuhan zijn er meer dan 1.000 inwoners van de stad besmet met het coronavirus. Ook erkende de burgemeester dat de informatievoorziening aan het begin van de uitbraak niet snel genoeg is verlopen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nederland wacht nog met maatregelen

In de stad zitten ook honderden buitenlanders vast. Een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en Frankrijk, gaat hun staatsburgers evacueren. Daarvoor worden evacuatievluchten ingezet. De Franse minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn, verwacht dat de burgers komende week worden gerepatrieerd. De Chinese overheid moet nog wel akkoord gaan met de evacuatievluchten.

Nederland maakt voorlopig nog geen aanstalten met het evacueren van burgers uit de stad Wuhan. Maandagochtend had Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Bruins (VVD) zou dinsdag pas mogelijke maatregelen presenteren. Volgens persbureau ANP zou Nederland overleggen met andere Europese landen om twintig Nederlanders uit Wuhan te halen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.