Geert Wilders (PVV) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer - ANP
Verhaal van de dag

PVV wil debat over coronavirus, CDA advies voor Limburg

Door Fleur Verbeek - 26 februari 2020

De Duitse coronapatiënt die in het Limburgse Vlodrop is geweest, was niet ziek en ook niet besmettelijk tijdens zijn verblijf in de Nederlandse provincie. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek in Nederland komen te vervallen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

Dinsdagavond maakte het RIVM bekend dat een Duitse man die positief is getest op het coronavirus, een week eerder in Limburg verbleef. De GGD startte daarom direct met zogenoemd contactonderzoek.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd duidelijk dat de Duitse patiënt in het weekeinde van 8 en 9 februari in Limburg is geweest, ruim een week voordat de Duitser in eigen land klachten kreeg, aldus het RIVM. Het RIVM ziet daarom geen noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf.

Volgens het RIVM speelt ‘de besmettelijkheid van corona tijdens de incubatietijd maar een zeer beperkte rol’. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij verspreidt. De incubatietijd voor het coronavirus is vastgesteld op een gemiddelde van zeven dagen en een maximum van veertien dagen.

Al ziet het RIVM geen noodzaak voor contactonderzoek, het is niet uitgesloten dat de Duitser het virus in Limburg heeft kunnen verspreiden.

Ook de WHO sluit niet uit dat mensen die nog niet symptomatisch zijn, toch anderen kunnen besmetten.

Doodzieke man in Heinsberg

Het is niet bevestigd dat het gaat om een man uit Heinsberg in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. In die Duitse deelstaat, gelegen naast Sittard, werd dinsdag voor het eerst een besmetting vastgesteld. Een 47-jarige man is maandag met een zware longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Erkelenz, zo’n 20 kilometer van de Nederlandse grens.

De man zou in kritieke toestand verkeren en wordt geïsoleerd. Volgens Duitse media zou hij in de nacht van dinsdag op woensdag per ambulance en met een team van acht man medisch personeel naar het ziekenhuis van Düsseldorf zijn gebracht. De man had voorafgaand aan de besmetting al een aandoening.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zijn vrouw is ook in het ziekenhuis opgenomen. Bij haar is ook corona vastgesteld, bleek woensdagmiddag. Duitse media melden dat mogelijk ook een vrouw uit Leverkusen besmet is.

In Heinsberg,  het thuisdistrict van de man, is een crisisteam opgeroepen. Scholen en crèches blijven tot woensdag gesloten. Er is geen openbaar vervoer.

Partijen willen opheldering

CDA en D66 willen meer duidelijkheid over de maatregelen die Nederland treft om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Het CDA wil onder meer weten wat minister Bruno Bruins scholen en bedrijven in het grensgebied met Duitsland adviseert. D66 wil weten of de quarantaineperiode van 14 dagen wel voldoende is.

Het CDA wil weten wat Bruins Nederlandse scholen adviseert die ook leerlingen hebben die uit het Duitse grensgebied komen en aan bedrijven die werknemers hebben uit de getroffen plaats.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beide partijen vragen zich af of het wel voldoende is om alleen mensen te testen, die symptomen vertonen. ‘Worden er op dit moment stappen gezet om preventief te testen op het virus?,’ vraagt D66-Kamerlid Anne Diertens.

‘Is het onder deze omstandigheden niet volstrekt onvoldoende dat er slechts getest wordt als iemand symptomen heeft en daarbij ook nog ofwel in besmet gebied geweest is ofwel direct contact gehad heeft met een zieke?,’ vragen CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt, Anne Kuik en Joba van den Berg.

Telefoon roodgloeiend

De GGD’s in ons land worden overspoeld met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die zich zorgen maken over het nieuwe coronavirus. ‘We zijn daar op dit moment erg druk mee. We begrijpen de bezorgdheid, maar paniek is niet nodig,’ zegt teamhoofd en arts infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer. Ze spreekt namens GGD GHOR Nederland, de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR).

Ook over arbeidsmigranten heeft het CDA vragen. ‘Kunt u aangeven waarom Roemenië, een land met veel (arbeids)migranten in Italië, zeer strenge quarantainemaatregelen neemt voor mensen die uit Noord-Italië terugkeren en Nederland veel minder vergaande maatregelen neemt en zelfs mensen nu nog rustig laat afreizen naar het grootste deel van Noord-Italië?’

Volgens minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) zijn er tot nu toe zo’n 50 Nederlanders getest op het coronavirus, maar bij hen allen was de test negatief. ‘Maar vroeger of later kan zich natuurlijk een patiënt aandienen. Daarom bereiden wij ons goed voor.’

De PVV heeft voor volgende week een debat aangevraagd over het coronavirus.

De 23 Nederlanders die in quarantaine zitten in een hotel op Tenerife hebben (vooralsnog) geen corona, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

EU: niet toegeven aan paniek

EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides zei woensdag dat landen van de Europese Unie de uitbraak van het coronavirus gecoördineerd moeten aanpakken. ‘Alle lidstaten moeten ons op de hoogte stellen van hun voorbereidingsplannen,’ zei ze. ‘Verschillende benaderingen in de EU moeten worden vermeden,’ benadrukte ze.

Ze noemde de situatie ‘zorgwekkend’. ‘Maar we moeten niet toegeven aan paniek. We moeten ook waakzaam zijn als het gaat om verkeerde informatie en desinformatie, evenals xenofobe verklaringen die burgers misleiden en het werk van de overheid in twijfel trekken.’

De toename van besmettingen in Italië, Iran en Zuid-Korea is ‘zeer zorgelijk’, vindt ook chef van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Maar hij gelooft nog steeds dat het virus kan worden ingedamd en niet uitgroeit tot een pandemie.

Volgens Ghebreyesus moet worden opgepast met het gebruik van het woord pandemie. Zo bestaat het risico dat angst onnodig en onterecht wordt aangewakkerd.

KLM bezuinigt vanwege corona

KLM neemt met onmiddellijke ingang bezuinigingsmaatregelen vanwege de problemen rond het coronavirus. De luchtvaartmaatschappij stelt een gedeeltelijke vacaturestop in en let de komende tijd extra op bepaalde kosten als het inhuren van externe consultants. Ook stimuleert het bemanningsleden om parttime te werken of verlof op te nemen.

Vorige week bij de presentatie van de jaarcijfers van Air France-KLM werd al bekend dat de luchtvaartmaatschappij zeker 150 tot 200 miljoen euro schade lijdt door het nieuwe coronavirus.

Alle intercontinentale vliegtuigen van KLM zijn uitgerust met een speciale corona-uitrusting. Daarin zitten onder meer gels, een schort en mondkapjes. De uitrusting kan worden ingezet voor het geval er onverhoopt een persoon ziek wordt aan boord.

Feiten en cijfers wereldwijd

In Frankrijk is dinsdag weer een patiënt overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat melden de gezondheidsautoriteiten woensdag. Dat brengt het aantal doden door corona in Frankrijk op twee.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Coronavirus-crisis onthult onvrij gezicht van ‘efficiënt’ China

Er zijn drie nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Dat brengt het totaalaantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Frankrijk op zeventien.

In Italië is woensdag een twaalfde dode gemeld als gevolg van het coronavirus. Het aantal besmettingsgevallen is gestegen tot in totaal 374.

Ook in Griekenland is een eerste besmetting vastgesteld, maakte het Griekse ministerie van Volksgezondheid woensdag bekend.

In Zuid-Korea grijpt het virus rap om zich heen. Het land meldde woensdag eerst 169 nieuwe besmettingen en vervolgens nog eens 115 nieuwe gevallen. Het totaalaantal coronagevallen in Zuid-Korea komt daarmee op 1.261.

De meeste nieuwe gevallen werden vastgesteld in de stad Daegu. Daar zijn veel van de besmettingen gelinkt aan de Shincheonji-kerk van Jezus, waar het eerste geval een 61-jarige vrouw was. Het is niet bekend hoe zij besmet is geraakt, want volgens de kerk is zij niet naar het buitenland gereisd. Zuid-Korea gaat 200.000 leden van de kerk testen op het virus.

Wereldwijd zijn ruim 48.000 mensen met het virus besmet. Ruim 30.000 mensen zijn weer genezen en bijna 2.800 mensen zijn overleden. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.