Verhaal van de dag

Gemeenten hebben er genoeg van en willen rem op arbeidsmigranten

Door Fleur Verbeek - 18 februari 2020

Zeker drie gemeenten hebben een (flexibele) maximumgrens gesteld aan het aantal arbeidsmigranten dat in hun gemeente mag wonen. Het gaat om de Gelderse plaatsen Maasdriel en Zaltbommel en het Brabantse Deurne.

Dat meldt de NOS dinsdag. De grens is vooral bedoeld om het draagvlak onder de inwoners te behouden.

Politici voeren al maanden discussie over de vraag of er wel of geen maximum moet worden gesteld aan het aantal (arbeids)migranten. Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) opperde in januari voorzichtig dat er een grens moet komen, maar weigerde een concreet aantal te noemen. Wel vindt hij tachtigduizend te veel.

Lees ook dit ingezonden opiniestuk van Christiaan Hoekstra: Als Nederland niet vol is, waar ligt dan de grens?

In diezelfde maand pleitte de Rotterdamse wethouder van Integratie Bert Wijbenga (VVD) voor een lokaal quotum voor het aantal statushouders dat naar zijn gemeente kan komen, namelijk jaarlijks maximaal 640 mensen, één op de duizend inwoners.

Ook staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) zei eerder deze maand dat immigratie moet worden beperkt. Maar net als De Jonge weigerde zij een cijfer te noemen. ‘We hebben nu eenmaal internationale verdragen,’ zei ze op 9 februari in WNL op Zondag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De gemeente Zaltbommel heeft een grens gesteld van tweeduizend arbeidsmigranten, een aantal dat overigens ook in piekmaanden niet wordt gehaald. In Deurne heeft de gemeenteraad vorig jaar een plan opgesteld voor de huisvesting van werknemers uit het buitenland. Daarin staat dat maximaal 10 procent van het aantal inwoners arbeidsmigrant mag zijn.

Dit artikel mag u niet missen:

Hoe immigratie in Australië wél goed uitpakt

Huizenmarkt toegankelijk houden

De gemeente Maasdriel wil net als Deurne maximaal 10 procent arbeidsmigranten binnen haar grenzen. Een van de redenen daarvan is dat Maasdriel de huizenmarkt toegankelijk wil houden voor jongeren.

Zes andere gemeenten (Barneveld, Kerkrade, Beek, Goeree-Overflakkee, Stichtse Vecht, Gulpen en Meijerijstad) zeggen ook een grens te willen stellen.

Kerkrade (Limburg) ziet wel wat in de suggestie van de Rotterdamse wethouder Wijbenga van één statushouder op duizend inwoners. ‘Grote aantallen arbeidsmigranten leggen druk op de woonvoorzieningen binnen gemeenten en, kunnen geleidelijk de structuur en samenhang binnen wijken ontwrichten en zorgen voor onrust binnen de gemeenschap,’ laat de verantwoordelijke wethouder aan de omroep weten.

Ook Barneveld (Gelderland) voelt wel iets voor begrenzing, vooral uit vrees voor verdringing van de lokale beroepsbevolking. De gemeente Stichtse Vecht (Utrecht) wil ook meer kunnen bijsturen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Enkele gemeenten willen juist meer arbeidsmigranten

Andere gemeenten willen juist meer arbeidsmigranten. Peel en Maas (Limburg) bijvoorbeeld wil arbeidsmigranten graag verleiden zich permanent in de gemeente te vestigen, vooral omdat meer arbeidsmigranten in de toekomst nodig zijn.

En Teylingen, in de Bollenstreek (Zuid-Holland), wil juist een minimum. ‘Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse werknemers voor banen die Nederlanders niet willen of kunnen oppakken. Ik ben het ermee eens dat arbeidsmigranten in de huidige situatie onmisbaar zijn,’ laat de verantwoordelijk wethouder Marlies Volten (VVD) weten.

‘We zullen wel ons uiterste best moeten doen om aantrekkelijk te blijven voor Oost-Europeanen die ook voor andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, kunnen kiezen,’ schrijft Volten (VVD). ‘Onder andere door voldoende en goede huisvesting.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

D66 kwam donderdag met een plan om tijdelijk migranten uit landen in Afrika hierheen te halen. Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen wil zo openstaande vacatures vervullen en illegale immigratie via de Middellandse Zee tegengaan.

Groothuizen bespeurt in Nederland een groot tekort aan arbeidskrachten, onder meer in de bouw, de zorg en ‘om zonnepanelen te installeren’. De circa 200.000 openstaande vacatures worden volgens hem niet automatisch opgevuld door Nederlanders, en ook niet door arbeidsmigranten uit de Europese Unie (EU). Andere politici reageerden vol onbegrip op zijn voorstel.

Niet zonder risico

Het binnenhalen van grote groepen arbeidsmigranten is niet zonder risico. De belangenorganisatie voor de uitzendbranche ABU meldt dinsdag dat de vraag naar uitzendkrachten in de eerste weken van het jaar is ingestort. Uitzendkrachten draaiden in de eerste vier weken van het jaar in totaal 15 procent minder uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven daalde met 12 procent, blijkt uit cijfers van de ABU.

Ondernemer Frank Korf stelt dinsdag in dagblad De Telegraaf dat een deel van de arbeids- en kennismigranten helemaal niet hierheen hoeft te komen als Nederland slimmer te werk gaat.

‘In ons drukke land levert elke arbeidsmigrant een flinke extra druk op de woningmarkt, sociale voorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg, op alles. Bovendien zal een deel ook zijn gezinsleden meenemen.’

Via zijn bedrijf WorldEmp draaien ingenieurs, ICT’ers en financieel dienstverleners op afstand als volwaardige arbeidskrachten mee.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.