Den Haag

Gevangenen krijgen eigen telefoon en sleutel van cel

Door Fleur Verbeek - 05 februari 2020

Gevangenen krijgen een vaste telefoon op hun cel en een eigen sleutel waarmee ze hun cel van buitenaf kunnen openen en afsluiten. Volgens minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (CDA) moet dit de werkdruk verlagen van het gevangenispersoneel en hun veiligheid vergroten. Met de maatregelen zijn de afgelopen jaren al proeven gedaan.

Dat meldt de NOS dinsdag.

Volgens de minister zijn er veel vechtpartijen onder de gedetineerden over het gebruik van de gemeenschappelijke telefoons op de afdeling. De nieuwe maatregelen zouden rust brengen.

Lees meer achtergrond bij dit verhaal: Telefoonhond vindt illegale mobieltjes in bajes

 

telefoonhond

De telefoon in de cel functioneert net zo als voorheen de centrale telefoon: gevangenen bellen met een eigen code, de gespreksduur kan worden beperkt, bepaalde nummers kunnen worden geblokkeerd en gesprekken kunnen worden opgenomen.

Het geven van een persoonlijke sleutel moet ertoe leiden dat gevangenen hun bezittingen kunnen afschermen om diefstal te voorkomen. Ook hoeft dan niet steeds een bewaarder mee te lopen als een gedetineerde naar binnen wil. De gevangene kan zijn cel niet van binnenuit open- en dichtdoen.

Zowel de eigen telefoon als de eigen sleutel geldt niet voor de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, de terroristenafdelingen en de ‘penitentiair psychiatrische centra’. De maatregelen worden de komende tijd geleidelijk ingevoerd in alle overige gevangenissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.