Onvrede

In ‘de provincie’ zijn niet alleen de boeren boos

07 februari 2020

De worsteling van het kabinet met de boze boeren staat niet op zichzelf. Politiek Den Haag heeft sowieso opvallend veel te stellen met wat dan wel ‘de provincie’ wordt genoemd. Flevoland voelt zich bedrogen doordat de al jaren geleden beloofde vakantievluchten niet van Schiphol naar Lelystad Airport komen. Vlissingen is boos over het niet-verhuizen van de mariniers-kazerne. Ook een heel oude belofte.

Roerig is het ook over andere onderwerpen. De boosheid in Groningen over de ‘koloniale uitbuiting’ als wingewest van het gas is natuurlijk hors catégorie.  Maar ook de problematiek rond overlastgevende en criminele ‘veiligelanders’ is een structureel probleem. Zodanig dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers nauwelijks nog gemeenten bereid vindt om een nieuw asielzoekerscentrum te huisvesten.

De gevolgen van de energietransitie worden vanaf dit jaar heel concreet

Het ziet er niet naar uit dat het de komende jaren rustiger zal worden in ‘de provincie’. Vanaf dit jaar worden namelijk de gevolgen van de energietransitie heel concreet. Alle windturbines en alle zonneparken die daarvoor nodig zijn, zullen namelijk ergens moeten worden gebouwd. En dat zal ongetwijfeld meer in de legere delen van het land zijn dan in de volle.

Voor burgers zal dat wennen en slikken zijn. Energieopwekking was tot nu toe voor vrijwel iedereen een ver-van-mijn-bed-show. Een centrale ergens ver weg op een industrieterrein. Dat gaat veranderen: die duizenden turbines en duizenden hectares zonneparken komen dichterbij dan menigeen lief zal zijn. Teken aan de wand is de situatie in Noord-Holland.

De Telegraaf meldt vrijdag dat het provinciebestuur daar de minimale afstand tussen windturbines en woonkernen verlaagt van 600 meter naar 475 meter. Dat is weliswaar nog niet letterlijk in de ‘achtertuin’ van burgers, maar toch wel figuurlijk. Echt rustig zal het in de provincie voorlopig wel niet worden.

De boosheid aan de randen van het Rijk

Waarom de provincie zich het afvoerputje van het land voelt: geen mariniers, geen vluchten, maar wel aso-asielzoekers en windmolens. Lees hier het hele essay De boosheid aan de randen van het Rijk van Gertjan van Schoonhoven, deze week in Elsevier Weekblad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.